понеділок, 24 березня 2014 р.

Шевченкове слово сяє у віках




Щовесни, коли тануть сніги
І на рясті просяє веселка,
Повні сил і живої снаги,
Ми вшановуємо память Шевченка.

Саме в такий березневий світлий час яскраво засяяла над Україною немеркнуча зірка Тараса – пророка, поета, художника, і в цю пору ми відзначаємо день народження нашого Великого Кобзаря – Тараса Григоровича Шевченка.

Вшановуючи великого сина українського народу, для учнів 1-4-х класів у Поливянському навчально-виховному комплексі пройшов конкурс на краще читання віршів Т.Г. Шевченка.
Зі сторінками життя поета учнів ознайомила Н.В. Шаповал, вчителька української мови та літератури. Вона розповіла, що багато років тому, у невеликому селі Моринцях, недалеко від Черкас, народився Т.Г. Шевченко. В 11 років залишився круглою сиротою. Поет мріяв про Україну, про вільне і щасливе життя українського народу.

Провідний бібліотекар Полив’янської сільської бібліотеки Л.Д. Янчик ознайомила дітей з поезією Шевченка, запропонувала переглянути книжкову виставку «Тарас Шевченко – України син».

Учні з великою любовю читали вірші, присвячені Великому Кобзареві:
«Тече вода з-під явора» (Петрушова Вікторія, Бойко Аліна); «Садок вишневий коло хати» (Гусєв Руслан, Бутенко Анастасія, Чайка Вікторія, Тимошенко Вікторія); «Думка» (Шевченко Надія); «Вітер з гаєм розмовляє» (Легенький Данило);  «Зоря моя вечірняя…» (Василенко Валерія); «Реве та стогне Дніпр широкий» (Вакулка Сергій).

Всього 47 років прожив Шевченко. 24 з них був кріпаком, 10 – в засланні, і тільки 13 – на волі. Він був сином мужика, а став володарем в царстві духа, він був самоуком, а вказав нові, світлі шляхи професорам і ученим. Тяжка доля не змогла перетворити в іржу золото його душі, стерти його любов до людей.
Любіть Україну, як любив її поет. Читайте його твори, і ваша мова буде багатою, чистою, чарівною, бо українська мова – одна з найкращих мов світу.

Любов Янчик, провідний бібліотекар Полив’янської сільської бібліотеки

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.