вівторок, 18 березня 2014 р.

Кобзарева струна не вмирає





          
  Тараса Шевченка називали Великим Страдником за народ – і то суща правда.
Його твори були Біблією українського народу – і це не перебільшення.
«Він був сином мужика – і став володарем у царстві духу» – так визначив роль і місце Тараса Шевченка Іван Франко.
            Дійсно, значення постаті Т.Г.Шевченка для українського народу важко переоцінити. Саме тому з метою гідного відзначення 200-річчя Великого Кобзаря 2014 рік проголошений роком Тараса Шевченка в Україні.
            В ході нього Попівська сільська бібліотека активно включилась в обласні Шевченківські читання «Кобзарева стежина», які приурочені ювілею поета, і проходять за ініціативи управління культури Полтавської обласної державної адміністрації, Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.П.Котляревського  та Полтавської обласної бібліотеки для дітей ім. П.Мирного. В ході них сільською бібліотекою планується провести ряд заходів, присвячених геніальному поету, для користувачів різних вікових груп.
            Чимало шанувальників творчості вірного сина України Тараса Шевченка було залучено до участі в літературній годині «Наша дума, наша пісня не вмре, не загине», яка нещодавно була  проведена у сільській ЗОШ спільно з сільською бібліотекою та будинком культури. 
            Милувала око кожного учасника заходу святково прибрана актова зала, в якій відбувалося дійство. Привертав увагу розміщений тут портрет Великого Кобзаря, обрамлений вишитим українським рушником, у розмаїтті квітів. Напередодні заходу школярі мали можливість ознайомитися з друкованою інформацією, представленою на яскраво оформленій книжково-ілюстративній виставці-персоналії «Великий геній української землі».
Відкрила  захід сільський бібліотекар, яка наголосила на багатогранності таланту Тараса Шевченка. А ще Великий Кобзар є для нас, сучасників, прикладом незламності духу, невичерпній любові до рідної землі і безмежної відданості рідному народу.
В ході літературно-музичної композиції ведучі заходу учениця 9 класу Савісько Марина та учениця 8 класу Шульга Тетяна, використовуючи уривки з віршів та поем Кобзаря, розкрили життєвий та творчий шлях поета.
Великий інтерес викликала у учасників заходу сценка під назвою «Поговоримо крізь віки», адже вона являла собою своєрідну віртуальну зустріч сучасних школярів із 13-річним Тарасом. Майстерно справилися зі своїми ролями у сценці учні 6 класу Коваль Ольга, Гнатик Стас та Баштовий Роман. Органічно вписався в роль юного Тарасика учень 5 класу Шевела Андрій.
Як присвята Великому Кобзарю прозвучав на заході вірш В.Камінчука «Кобзар» у виконанні учениці 7 класу Гриненко Олександри. Емоційно та виразно прочитали твори геніального поета: учениця 9 класу Савісько Марина («На панщині пшеницю жала»), учень 6 класу Федоренко Владислав («За сонцем хмаронька пливе»), учениця 7 класу Вовк Віталіна («Садок вишневий коло хати»), учениця 7 класу Воскобійник Валерія («Тече вода з-під явора»), учень 5 класу Шевела Андрій («Якби ви знали, паничі»).
Яскравого забарвлення святу надав музичний супровід, який забезпечили директор будинку культури Шпак Олексій та художній керівник Вовк Ольга. Завдяки їм в ході літературної години прозвучали фонограми мелодій «Веснянка», «Весна « «І шумить, і гуде…».



З великим інтересом прослухали учасники заходу огляд  літератури, представленої на виставці, який провела сільський бібліотекар. На завершення свого виступу вона наголосила  на значенні творчості Тараса Шевченка та його нерозривному звязку із сучасністю. Підтвердженням цього стали слова відомого українського поета Максима Рильського, присвячені Великому Кобзарю:
                        …В сімї великій,
                        У цвіту садів прекрасних
                        Буде жити він вовіки,
                        Як безсмертний наш сучасник.  

Валентина Логвин ,завідуюча Попівською сільською бібліотекою

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.