четвер, 20 березня 2014 р.

Нехай роки собі пливуть, та нам Шевченка не забути




          



            Серед визначних діячів, чиє життя, серце, помисли і талант були спрямовані на служіння українському народу, а душа сповнена високої любові до Батьківщини, Шевченко займає почесне місце. Значення постаті Великого Кобзаря важко переоцінити. Адже він з великим вогнем у душі захищав свободу і незалежність України, честь і гідність її народу.
Саме тому 2014 рік, з метою гідного відзначення 200-річного ювілею видатного сина українського народу, оголошений Роком Тараса Шевченка в Україні. До цієї знаменної дати у Єрківській бібліотеці приурочена ювілейна книжково-ілюстративна виставка «Є у Шевченка народження дата, дати смерті в Шевченка нема», яка знайомить користувачів з інформацією про життєвий та творчий шлях письменника, про вшанування  памяті поета нашими земляками. Привертає увагу користувачів розміщений на ній портрет Т.Шевченка, убраний в український рушник.

Сільська бібліотека активно включилась у проведення обласних Шевченківських читань «Кобзарева стежина», які проходять з 22 січня по 1 грудня цього року за ініціативи управління культури Полтавської обласної державної адміністрації, Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.П.Котляревського  та Полтавської обласної бібліотеки для дітей ім. П.Мирного. В ході них бібліотека запланувала провести цілий ряд заходів, спрямованих на розкриття багатогранного таланту Т.Шевченка, привернення уваги широкого загалу населення до творчого доробку Великого Кобзаря.

З нагоди відкриття читань в День Соборності України бібліотекою була проведена літературна година «Вічна слава Кобзаря». На ній юнаки та дівчата дізналися багато нового та цікавого про дитячі та юнацькі роки Тараса. З великим інтересом прослухали вони огляд творчості поета, який підготувала бібліотекар. З  її розповіді багато нового дізналися учасники заходу про одну із граней таланту Шевченка, як талановитого художника.
Лунали тут і пророчі вірші поета, які є актуальними і злободенними навіть сьогодні. Нікого не залишили байдужими твори Великого Кобзаря у прочитанні юнаків та дівчат: Ребрика Вадима «Заповіт», Супрун Віки «Доля», Дерюги Вадима «І золотої, і дорогої», Геращенка Саші «Тече вода з-під явора», Роменського Олега «Мені тринадцятий минало», Бережненко Валі «Давно те діялось ще в школі», Супруна Івана «Неначе сонце засіяло», Шульги Аліни «Маленькій Маряні».
Для нас, миргородців, Т.Шевченко близький і дорогий ще й тому, що він не раз бував на Полтавщині. Достеменно відомо, що Тарас Григорович відвідував і  Миргородський повіт як співробітник Київської археологічної комісії на запрошення приватних осіб навесні, влітку й восени 1845 року. Саме перебуваючи у Миргороді після  тривалої перерви знову повернувся Великий Кобзар до літературної творчості.
Звязкам Кобзаря з нашим рідним краєм була присвячена краєзнавча година «Шевченко і Полтавщина», яка була проведена для користувачів юнацького віку. Бібліотекар розповіла про мету перебування поета у нашому краї, про земляків, які відіграли велику роль у житті Кобзаря, про жінок, з якими звела доля поета на Полтавщині.
 Цікаве повідомлення про звязки Шевченка з Миргородщиною зробила Супрун Вікторія. Логічним продовженням її виступу стали продекламовані   Геращенко Олександрою та Ребриком Вадимом вірші «Не женись на багатій» та «Не завидуй багатому», які були написані поетом у Миргороді у 1845 році.

Наші земляки люблять творчість і шанують память про Великого Кобзаря. В ході підготовки до 200-річчя від дня  народження Тараса Шевченка у фойє Єрківського сільського клубу була організована виставка творчих робіт «Вінок Кобзарю», яка викликала великий інтерес у жителів села. Привертають увагу представлені на виставці вишиті роботи, картини та малюнки Шульги Людмили, Оврах Валентини, Зубковської Ганни, Сергієнко Валентини. Милують око живописні полотна нині покійного талановитого нашого земляка, самодіяльного художника Ємця Василя Мусійовича, якого надихав на творчість Великий Кобзар.

Память про геніального українського поета і художника ніколи не вмре, адже його слово і сьогодні живе між нами. Шевченко – це наша душа, наша мудрість, це наша сила.
 Це правда, це істина, що пройшла крізь горнило століть.


Людмила Роменська, бібліотекар Єрківської сільської бібліотеки

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.