понеділок, 24 березня 2014 р.

Миргородськими шляхами Кобзаря





         Тарас Григорович Шевченко... Це імя надзвичайно дороге для нас, українців. Яскравим вогнем від свічі поезії великий митець, мислитель і пророк вивів український народ із мороку забуття на світлий шлях національного усвідомлення, зберіг і повернув його голос – українську мову.
         Шевченкова муза пройнята пафосом усеспопеляючого гніву проти будь-якого гноблення, насильства, приниження людської гідності й водночас пронизана палкою любов’ю до простої людини-трудівника, на сторожі якої він поставив містке й всеохопне Слово. Доторкнутися до нього душею, ознайомитися з прикладами миргородської Шевченкіани мали можливість молоді відвідувачі читальної зали Миргородської центральної районної бібліотеки під час проведення літературно-мистецького свята „Є в Шевченка народження дата, дати смерті в Шевченка нема”. Захід відбувся 20 березня 2014р.

         Відомо, що Великий Кобзар декілька раз відвідував Миргородщину.  Відомий краєзнавець, заступник директора з наукової роботи Миргородського краєзнавчого музею, заслужений працівник культури України Розсоха Л.О. розповіла юнакам і дівчатам цікаві факти перебування поета в наших краях, подарувала бібліотеці свої нові книги.

         Яскравим емоційним забарвленням прозвучали вірші Т.Шевченка, що декламували члени літературного гуртка „Живе слово” (керівник Чемара В.Г.) Миргородського центру естетичного виховання Вікторія Подескуєва, Тетяна Заярна, Володимир Прокопенко, Оксана Малярець.



         Для поетичної творчості Тараса Шевченка характерна пісенність. Ще за життя поета в народі почали співати пісні на його твори, добираючи власні мелодії. Вірші Кобзаря приваблюють і багатьох композиторів. Віночок пісень на слова поета запам’ятався слухачам завдяки гарному, хвилюючому виконанню учениці Великосорочинської дитячої музичної школи Каріни Назаренко.

         Душею і серцем, з великою щирістю і преклонінням перед генієм українського народу написані вірші знаної миргородської поетеси Наталії Никифорівни Харасайло. Присвятою йому є поезія, яку виразно прочитала провідний бібліотекар ЦРБ Світлана Ісаєва.

         До шевченківської тематики зверталося чимало сучасних миргородських художників. Над втіленням образу Кобзаря у своїх полотнах працювали і присутні на святі члени Національної спілки художників України Кривобоченко А.М. і Мисак С.К. Майстри пензля захопили аудиторію показом деяких своїх робіт та історією їх написання, а також запросили оглянути тематичну експозицію, розгорнуту в краєзнавчому музеї.


         Свою квітку у вінок шани Великому Кобзареві вплели й учасники обласного конкурсу на кращий ескіз поштової марки. Він проводився з ініціативи Полтавської обласної бібліотеки для юнацтва імені О.Гончара та управління культури Полтавської облдержадміністрації, за інформаційного партнерства „Укрпошти” впродовж січня, лютого цього року. Молоді користувачі бібліотек району представили 15 малюнків, з яких журі обрало шість переможців. Ведуча заходу, провідний бібліотекар ЦРБ, Людмила Ігольніцина оголосила їх імена.
Подякувала за участь у конкурсі і вручила нагороди директор Миргородської центральної районної бібліотеки Ніна Олександрівна Бер’якіна.
Отже, третє місце в конкурсі посіли учень Миргородської ЗОШ Вадим Манжос і учениця Кибинської ЗОШ Ірина Ященко, друге місце поділили студенти МХПК ПНТУ ім. Ю.Кондратюка Дарина Лепська і Тамара Фік, перше місце вибороли учениця класу образотворчого мистецтва Миргородської ДМШ ім. А.Коломійця Діана Кулікова і учениця класу образотворчого мистецтва Великосорочинської ДМШ Інна Чапча. Інші учасники конкурсу Дарина Білобров, Юлія Бондар, Анжела Ігнатенко, Еліна Закаблук, Вікторія Коростиленко, Катерина Лимонченко, Павло Рудаков, Валерія Савченко і Марина Янчик отримали подяки.

         Наприкінці свята прозвучала прониклива пісня Т.Петриненка „Україно”.
Є в Шевченка народження дата, дати смерті в Шевченка нема. Його ідеї і творчі надбання перебувають поза часом. Черпаймо ж вічно святу воду із щедрої Тарасової криниці великих творінь і насолоджуймося самобутнім, неповторним смаком синівської любові до рідної України, до її вишневих садів.


          Людмила Ігольніцина, провідний бібліотекар
            відділу обслуговування центральної районної бібліотеки

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.