вівторок, 18 березня 2014 р.

Шляхи Тарасової долі



                                          



                                   Щовесни, коли тануть сніги,
                                   І на рясті засяє веселка,
                                   Повні сил і живої снаги
                                   Ми вшановуєм память Шевченка.
            Такими віршованими рядками розпочалося свято, приурочене 200-річчю від дня народження геніального українського поета Тараса Шевченка, яке нещодавно відбулося у Савинцівській сільській бібліотеці.  На нього були запрошені жителі села та учні сільської ЗОШ.
            Сільським бібліотекарем було немало на ньому розказано про тяжку долю поета,  памянуто пророка «незлим тихим словом». Доля щедро наділила Кобзаря талантами, проте обділила його щасливою долею. Лише 47 років прожив Шевченко, проте залишив нам свою геніальну спадщину.
            Слухаючи твори поета, жодна людина не залишається байдужою до подій, змальованих у них. Ми разом з поетом переживаємо його радощі і печалі. Народ, який має такого поета, як Шевченко, і таку вічну книгу, як «Кобзар», безсмертний. І память про нього вічна, адже навіть сьогодні портрет Великого Тараса, оздоблений українським рушником, можна побачити у багатьох оселях наших земляків. До 200-річчя від дня народження геніального поета жителька с.Савинці вишила і подарувала сільській бібліотеці портрет Кобзаря.
            Світлий образ Тараса Шевченка безсмертний, як і сам народ, що породив його. Безсмертна могутня сила його таланту, проникливість і глибина його слова, мужність і пісенність його віршів.
Чимало з них покладені на музику українськими композиторами. На заході прозвучала пісня  «Під горою вітер віє» на слова Шевченка у виконанні учасників творчого колективу «Перлина» Савинцівського сільського будинку культури Сушко Л.В.,  Костенко Л.В., Костенко Н.І., Ковальчук В.І. і Тищицької В.К.
Для нас, миргородців, славне імя Тараса Шевченка дороге і близьке не лише тому, що він вийшов з народу, а ще й тому, що ми ходимо тими стежками, які сходив Тарас у 1845 році під час свого перебування на Миргородщині. Бібліотекар детально розповіла присутнім на святі про зв’язки поета з нашим краєм. Давно це було, та до цього часу живі свідки – вулиця названа імям Шевченка, подвіря, де стояла хата козака Коробки, в якій зупинявся поет і написав свої відомі вірші «Не женись на багатій» та «Не завидуй багатому».
Жваво пройшов на святі конкурс читців творів Кобзаря, у якому взяли участь сільські школярі: Калініченко Д. та Дяченко Д. («Садок вишневий коло хати»), Сад Аня («І золотою і дорогою»), Тищицька А. («І широкії долини»), Тулинський А. («Кавказ»). А Козоріз Олександр підготував та презентував присутнім на святі свою творчу роботу на тему «Шевченко у моєму житті».
Завершилося Шевченківське свято музичною композицією на вірш Шевченка «Реве та стогне Дніпр широкий» у виконанні сільських баяністів Коваля В.Б. та Шумейка А.К.
  Важливе місце у  доробку Шевченка займають твори, що містять тему жіночої долі. Мабуть, недарма і день народження поета святкується слідом за святом всіх жінок світу.  Тому для всіх присутніх на святі представниць слабкої статі прозвучали слова вітання та щирі побажання з нагоди жіночого свята. А творчий колектив «Перлина» Савинцівського сільського будинку культури подарував чарівним жінкам пісню «Мы с тобой два берега». 
Зворушливо прозвучала на  святі пісня "Мамин оберіг" у виконанні Калініченко Віти Своїм дорогим матусям подарували також пісні Тищицька А.  «Молитва за маму», Сушко Л.В. «Мамина Хустина». А Тищицька Юля виконала під гітару пісню «Ніч яка місячна». Жінкам, мамам та бабусям були адресові  також гуморески у виконанні Фролової Т. на вічну тему стосунків чоловіка та жінки.
До свята у бібліотеці була організована виставка творчих робіт савинцівських рукодільниць. І чого тут тільки не було… І рушники, і серветки, і картини, вироби з бісеру та орігамі. Всі ці роботи люб’язно надали: Гаюн Н.В., Козоріз Л.А., Петрик С.М., Міщенко Г.М, Сушко О.П.,Колісник Ю.Л., Гаюн Н.А. та Тищицька А.О. Всі майстрині отримали на згадку про свято невеликі сувеніри. А у дарунок їм прозвучала пісня «Вишиванка» у виконанні учасниць колективу «Перлина».
Завдяки підтримці виконкому Савинцівської сільської ради всі учасники заходу отримали невеликі подарунки.
Хочу подякувати всіх, хто брав активну участь у підготовці та проведенні свята і побажати їм:
                        Хай зігрівають душу вам красою
                        Весни тендітні пелюстки,
                        І розливаються джерельною водою
                        Кохання й щастя гомінкі струмки!

Валентина Тищицька,  бібліотекар Савинцівської сільської бівбліотеки

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.