понеділок, 17 березня 2014 р.

Маленьким про Великого Тараса


Березень завжди асоціюється у нашій уяві з початком весни, першими струмочками, першими такими милими і чарівними весняними квітами. Проте в цьому році він особливий ще й тим, що знаменує  200-річчя від дня народження великого сина України Тараса Шевченка. І святкує його не лише наша країна, а  і вся прогресивна світова спільнота.
            Дібрівська сільська бібліотека включилась у проведення обласних Шевченківських читань «Кобзарева стежина», ініціаторами яких є управління культури Полтавської обласної державної адміністрації, Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека ім. І.П.Котляревського  та Полтавська обласна бібліотека для дітей ім. П.Мирного. У книгозбірні до уваги користувачів оформлене звернення про мету та терміни їх проведення. Крім  того, тут міститься також інформація про заходи, які заплановані і відбудуться у рамках Шевченківських читань.
            Привертає увагу  користувачів бібліотеки яскраво оформлена книжково-ілюстративна виставка-вшанування, назвою якої стали цитата М.Рильського «Благословен той день і час, коли прослалась килимами земля, яку сходив Тарас малими босими ногами».    
 У кожного віку – свій Шевченко.   При підготовці масових заходів, спрямованих на популяризацію творчості Великого Кобзаря, бібліотека враховує ряд факторів: залучення якомога більшої кількості користувачів, орієнтація на їх вікові та психологічні особливості, підбір  захоплюючого матеріалу, цікаві форми викладу.  
          Т.Шевченко ніколи не писав спеціально для дітей. Вірші, які вивчають у школі, чи просто радять читати дітям, – це, здебільшого, уривки з його великих поем. Та вони є доступними і для найменших, бо написані просто і легко.
Саме тому дійшла до думки, що знайомство з чудовою поезією Великого Кобзаря має розпочинатися ще в дошкільному віці. З цією метою сільська бібліотека провела для дітей старшої групи Дібрівського ДНЗ «Пролісок» шевченківське свято «Маленьким про Великого Тараса».
З великою цікавістю слухала малеча розповідь сільського бібліотекаря про нелегке життя поета, яка була доповнена наочним матеріалом: ілюстраціями української хати, печі, речей домашнього вжитку з тих далеких часів Тараса Шевченка. Діти також дізналися про вшанування Кобзаря у монументальному мистецтві, бібліотекар показала малятам ілюстрації памятників Великому Тарасу у містах Києві та Каневі.
 Ознайомила  дітей з доступною для цієї категорії поезією Великого Кобзаря. Зокрема, в ході заходу прозвучали його вірші: «Зоре моя вечірняя», «Зацвіла у лузі червона калина», «Вранці» та безсмертний його «Заповіт».
Особливо великий інтерес у дітей викликала  розповідь про головну книгу Тараса Шевченка «Кобзар», яка була видана 110 разів загальним тиражем 5 млн. екземплярів.
Під керівництвом вихователя Зоріної О.В. діти її групи Заїка Аліна, Маленко Оксана, Литовченко Максим, Березовець Назар, Слава Гайдар та Ганна Горн  вивчили та прочитали на святі свої улюблені вірші поета:  «Світає», «Зацвіла в долині», «За сонцем хмаронька пливе», «Встала й весна».
Малята залишилися задоволені зустріччю із бібліотекарем та знайомством з творчістю Великого Кобзаря, яке буде продовжене і надалі.

Валентина Кузнєцова,бібліотекар Дібрівської сільської бібліотеки

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.