понеділок, 30 вересня 2013 р.

СУЧАСНА БІБЛІОТЕКА : РУХАЄМОСЬ ВПЕРЕД


    24-25 вересня 2013 року у Києві відбувався ярмарок бібліотечних інновацій „Сучасна бібліотека : рухаємось вперед”, який проводився вже втретє програмою „Бібліоміст” спільно з Міністерством культури України, Національною парламентською бібліотекою України (НПБУ) та Українською бібліотечною асоціацією (УБА).

         Місцем проведення форуму невипадково обрано НСК „Олімпійський”. Це - мультифункціональний центр з великим потенціалом для організації заходів такого масштабу. Були задіяні майже усі зали та лаунж-зони стадіону. „Хол чемпіонів” під час церемонії відкриття вмістив понад 600 спеціалістів бібліотечної справи з усіх куточків України.  
         Основною темою цьогорічної події стало віднаходження шляхів забезпечення стійкого розвитку бібліотечної галузі та подальшого впровадження нових послуг у бібліотечних закладах різного рівня.
         Ярмарок проходив у новому форматі, без довгих промов. У динамічних виступах спікерів : Міністра культури Леоніда Новохатька, Посла США в Україні Джеффрі Р.Пайєтта, Президента УБА Ірини Шевченко, Директора програми „Бібліоміст” Матея Новака зазначалося, що сучасна бібліотека дає людині неосяжні можливості. По суті, вона творить майбутнє.

         Начальник відділу аналізу та прогнозування діяльності бібліотек Міністерства культури України Лариса Нікіфоренко презентувала книгу, якій немає аналогів ані в Україні, ані в світі. Вона містить 32 рецепти від успішних „бібліотечних шеф-кухарів”. Маючи її на власній кухні, кожна бібліотека знайде свій золотий рецепт блискучого публічного визнання.
         Проект „Бібліоміст” триватиме ще один рік. Яке ж життя після нього чекає на бібліотеки? Відповідь на це питання шукали учасники ток-шоу, в якому своїм досвідом „Стійкий розвиток бібліотечних інновацій після закінчення програми „Глобальні бібліотеки” ділилися зарубіжні гості: заступник директора Центру культурних інформаційних систем Сандра Озоліна (Латвія), директор Фундації розвитку інформаційного суспільства Яцек Круліковський (Польща), директор програми „Глобальні бібліотеки – Литва” Кестутіс Юшкевічіус (Литва).
         Програма ярмарку також включала тематичні секції, виступи експертів, майстер-класи, конкурс на найкращий постер, фестиваль бібліотечного відео. А родзинкою заходу став конкурс на звання „Супербібліотекар”, який визначив найбільш креативного, харизматичного, досвідченого фахівця-інноватора.         Серед представників делегації Полтавської області була автор цієї статті, провідний бібліотекар Миргородської центральної районної бібліотеки.  Спеціально до ярмарку я розробила і привезла плакат, що рекламує нові послуги, які надає наша бібліотека. Змагалася у ігровому форматі за звання „Супербібліотекар”. Разом зі своєю командою навіть потрапила у півфінал. 

         Сучасна, модернізована бібліотека має себе просувати. Тому я з великим  бажанням взяла участь у тренінгу „Зв’язки зі ЗМІ для бібліотеки”, де вчилася на всі боки піарити діяльність своєї книгозбірні, налагоджувати гарні стосунки з мас-медіа, писати прес-релізи.

         Сучасний бібліотекар – це фахівець, який багато спілкується, ділиться інформацією з іншими людьми, веде за собою громаду. Він повинен постійно працювати над собою, розвиватися. Відвідавши тематичну секцію „Важливість професійного розвитку  для бібліотекарів”, я дізналася як правильно скласти особистий план розвитку.   
         Неабиякий інтерес викликала презентація Першої Львівської Медіатеки. Заклад, про який можна тільки мріяти, створюється вже зараз. Тут є і інформаційний центр, і кінозал, і творчі студії, і лекційний зал, і простір для спілкування молоді, і дитяча кімната.
         Основна мета ярмарку була досягнута. Ми, його учасники, мали можливість отримати заряд енергії, позитиву, встановити нові корисні зв’язки, проявити свою ерудицію, компетентність, обізнаність з сучасними тенденціями інформаційного суспільства. Такі заходи надихають на нові проекти та звершення. Хочеться діяти, творити, рухатися вперед!


   Людмила Ігольніцина, провідний бібліотекар відділу обслуговування
   Миргородської центральної районної бібліотеки   
        

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.