пʼятницю, 27 вересня 2013 р.

Йти в ногу з часом



  Творча лабораторія – практикум бібліотек Миргородського району



            Нестримний плин часу спонукає працівників центральної районної бібліотеки, як методичного центру всіх публічних бібліотек району, до постійного пошуку  нових форм і методів підвищення кваліфікації бібліотечних працівників. Цього разу вирішальну роль у їх визначенні зіграло анкетне опитування, яке було проведене в кінці минулого року серед працівників публічних бібліотек району. Результати його показали, що чимало працівників сільських та селищних бібліотек мають бажання побувати у своїх колег з інших публічних бібліотек, щоб побачити, у яких умовах і як  їм працюється.
            Саме це спонукало нас до підготовки виїзного заняття по підвищенню кваліфікації. Невипадково була визначена і база його проведення – Великосорочинська сільська бібліотека, адже вона входить до десятку кращих публічних бібліотек району. А  форма навчання була обрана нетрадиційна – творча лабораторія – практикум. Актуальною була також її тема «Роль публічних бібліотек у формуванні нового покоління незалежної  держави».
            У  день проведення заходу надзвичайно гамірно було у центральній районній бібліотеці, до якої зі всіх куточків нашого району зїхалися працівники сільських та селищних бібліотек, щоб всім разом комфортабельним автобусом районного будинку культури дістатися до бази проведення заняття.
            У ошатному, нещодавно відремонтованому за сучасними технологіями Великосорочинському сільському будинку культури, дві кімнати якого займає і сільська бібліотека, нас гостинно зустріли сільський голова Донченко Ю.М. та завідуюча сільською бібліотекою Деревянко В.В.  Вони запросили всіх учасників заходу до світлої просторої зали, у якій і проходило навчання.
            До всіх присутніх звернувся з вітальним словом сільський голова Донченко Ю.М.. Він зробив короткий екскурс в історію с. Великі Сорочинці та розповів про його славне сьогодення. У кожному його слові відчувалася щира любов до рідного села і бажання зробити його комфортним для проживання сорочинчан  і привабливим для гостей та інвесторів. Крім того,  очільник місцевої влади з гордістю розповів про здобутки сільської культури та шляхи вирішення її проблем. Приємно було усвідомлювати, що сільський голова добре розуміє важливість і значення сільської бібліотеки для розвитку громади Великих Сорочинців.


            І це відчувається у роботі сільської бібліотеки. Вона є однією з сільських бібліотек району, яким пощастило працювати у сучасному, відремонтованому, освітленому, а, головне, добре опалюваному приміщенні. Завдяки місцевій владі сільська бібліотека забезпечена різноманітними періодичними виданнями. А ще постійно зміцнюється її технічне оснащення. Віднедавна бібліотека має компютер та цифровий фотоапарат. Це дозволить їй розширити свої можливості та послуги, стати більш привабливою для своїх користувачів і всієї громади села.
            У заході взяла участь головний спеціаліст відділу культури і архіву Яремко І.Ф., яка привітала бібліотечних працівників з наступаючим святом - Всеукраїнським днем бібліотек, побажала всіляких гараздів та відзначила грамотами Миргородської районної державної адміністрації найбільш активних учасників конкурсів: завідуючу Кибинською сільською бібліотекою Глушко Н.І. та бібліотекаря Шахворостівської сільської бібліотеки Шовкопляс Н.І.
  Директор Миргородської централізованої бібліотечної системи Берякіна Н.О. з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек нагородила грамотами відділу культури і архіву Миргородської райдержадміністрації працівників Черкашанської сільської бібліотеки Челембієнко С.А., бібліотекаря Остапівської сільської бібліотеки Окружко В.В., завідуючу Гаркушинською сільською бібліотекою Сухар М.Т., та провідного методиста центральної районної бібліотеки Оврах В.Б.
            Практика роботи показала, що сучасного користувача бібліотеки вже не задовольняє традиційний набір її послуг, і тут багато що залежить від особливостей бібліотекаря, як фахівця, і від його бажання працювати творчо.
            Ґрунтовну і всебічну консультацію працівникам бібліотек, у якій були розкриті роль і завдання публічної бібліотеки у правовому забезпеченні формування і використання дітьми інформаційних ресурсів бібліотеки, у формуванні у дітей поваги до Законів України надала заступник директора ЦБС Зінченко В.І. Цікаві виступи з обміном досвідом роботи з користувачами дитячого віку підготували завідуюча В.Сорочинською сільською бібліотекою Деревянко В.В., провідний бібліотекар Комишнянської селищної бібліотеки Шелевейстро С.М. та бібліотекар Шахворостівської сільської бібліотеки Шовкопляс Н.І.
            Господиня В.Сорочинської сільської бібліотеки Валентина Володимирівна провела  для своїх колег екскурсію по книгозбірні. Бібліотекарі мали, зокрема, можливість детально ознайомитися з оформленою тут виставкою—порадою «Межу закону не переступи».
             Провідний методист Оврах В.Б. проінформувала  учасників заходу про нові методично-бібліографічні матеріали, підготовлені працівниками центральної районної бібліотеки. Чимало з них було передано для використання у роботі сільським та селищних бібліотекарям.
            У ході керованого обговорення учасники заходу мали можливість обговорити наболіле та намітити основні напрямки роботи у 2014 році. Зокрема, бібліотекарі планують розгорнута цікаву і різносторонню роботу по відзначенню визначної дати, 200-річчя від дня народження Т.Шевченка.
            Проведений захід дозволив працівникам публічних бібліотек не лише підвищити свій фаховий рівень, а й дав їм можливість ознайомилися з найбільш визначними місцями Великих Сорочинець. Для них були організовані екскурсії по Спасо - Преображенській церкві та літературно-меморіальному музею М.В.Гоголя.
                    (Великосорочинський літературно - меморіальний музей М.В.Гоголя)

  Нетрадиційна форма виїзного заняття по підвищенню кваліфікації була позитивно сприйнята працівниками публічних бібліотек району, вони висловили побажання практикувати її і надалі. 

Валентина Оврах   - провідний методист центральної районної бібліотеки

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.