середу, 25 вересня 2013 р.

Музика торкається душі



1 жовтня - Міжнародний день музики



«Музика - єдина всесвітня мова, її не треба перекладати,
на ній душа говорить з душею.»
Бертольд Ауербах

Міжнародний день музики заснований 1 жовтня 1975 року за рішенням Міжнародної музичної ради ЮНЕСКО. Одним з ініціаторів створення Міжнародного дня музики був Дмитро Шостакович, композитор-класик ХХ століття. .
           Неможливо уявити собі наше життя без музики, адже в ній втілено все прекрасне, світле, добре і вічне.
Музика стає частиною нашого життя ще з самого дитинства, коли мама починає співати над колис­кою пісеньку. Це не мистецтво, а частина життя.
     Вона живе і дихає не тільки в серці композитора й артиста, але рухає і поезію, і архітектуру, невидимо присутня в усіх глибоких почуттях людини.
   
    Слухаючи   мелодію   музичного   твору,  слухач може уявити різні образи,  на нього може на­хлинути хвиля почуттів, може пірнути в океан радості,   переживання,  смутку  і  ніжності. Але відчути  все  це  зможе людина,  наділена дивним   відчуттям  гармонії,  прекрасного, яке дається від  природи, яке доля дарує не кожному, але залишає шанс хоч частково наблизитись до краси музики, дає шанс насолоджуватись витворами та творами  мистецтв геніїв, корифеїв музичного таланту. Справжній композитор, створюючи музику, від­дає їй усі свої сили, душу, все своє серце, свій ро­зум. Так само і виконавець, і слухач, якщо хоче почути її так, як вона створена і як вона виконана, теж повинен віддати їй усі сили душі, серця й ро­зуму.
Потрібно вчитися розуміти музику душею. Треба знати, що не тіль­ки є популярна, легка музика, але є  музика, що змушує задуматись над життям, тривожить серце і душу своєю величчю та неповторністю.         
 Щоб полюбити музику по-справжньому, треба прагнути не просто слухати, а вслухатися в неї, і тоді можна збагнути, який багатий та дивовижний світ музики. Музика, так само як інші види мистецтва, розширяє наше знайомство зі світом, який нас оточує, допомагає краще зрозуміти історію, перейнятися духом тієї чи іншої епохи.
      В епоху високих технологій музика супроводжує нас повсюди. Багато людей вже цілеспрямовано використовує спокійну інструментальну музику для медитацій, інші захоплено шукають мелодії для своїх дітей, щоб з дитинства їх оточувала красива музика. Вмикаючи Інтернет, ми часто чуємо фонову музику на сайтах. Та що казати, навіть улюблені фільми важко уявити без музичного супроводження!
В центральній районній бібліотеці до Міжнародного дня музики була проведена музична година «Музика торкається душі» яка пройшла в дружній і теплій атмосфері.   Відвідувачі бібліотеки дискутували про роль і значення музики в житті кожної людини, читали вірші про музику, також  було підготовлено розгорнуту виставку-настрій «Музика в потоці часу» на якій представлено літературу, що знайомить відвідувачів з історією та теорією музичного мистецтва, українською музичною скарбницею, багатством та розмаїттям музичних інструментів. Кожного з присутніх полонила   неповторна мелодія  яка звучала в   YouTube
 Запрошуємо всіх поринути у чарівний   світ музики, що є основою людських почуттів.
Музика не старіє, вона житиме стільки, скільки існуватиме людина.

Тетяна Мостова, завідуюча відділом  обслуговування центральної районної бібліотеки                                            

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.