четвер, 18 лютого 2021 р.

День захисту морських ссавців


     Щорічно 19 лютого світова екологічна спільнота відзначає День захисту морських ссавців. Ця екологічна дата вважається днем захисту не лише китів, але й усіх морських ссавців і різних інших живих істот, що мешкають в морях і океанах нашої планети. Цей День був заснований у 1986 році, коли набув чинності мораторій на китовий промисел, введений Міжнародною китовою комісією.  Морські ссавці живуть у водному середовищі, але при цьому дихають легенями та вигодовують малят молоком. Їхній інтелект за складністю прирівнюють до людських емоційних і соціальних здібностей. Дельфіни навчаються значно легше, ніж собаки, кити володіють коштовною амброю (коштовною воскоподібною речовиною), яку застосовують у парфумерії, а також китовим вусом, з якого виготовляють меблі та гравюри. Саме тому морські тварини потерпають від нещадного винищення браконьєрами або повільно помирають у хлорованих тюрмах.

     Зараз на планеті залишилося 119 видів морських ссавців. Найбільш рідкісним видом морського ссавця є нарвал. Ця унікальна тварина, схожа на єдинорога, мешкає в холодних арктичних водах. Насправді рогом є видозмінений лівий передній порожнистий зуб, який важить близько 10 кг. Нарвал занесений до Міжнародної Червоної книги. Він дуже вразливий до змін клімату та забруднення довкілля.

    Також під загрозою зникнення південні кити, які мешкають у Південному океані. Через повільне пересування, схильність плавати недалеко від берегів і високий вміст підшкірного жиру ссавці є бажаною здобиччю китобоїв. Тварини нерідко гинуть від смертельних ударів суден та потрапляння в риболовні сіті.

     В приміщенні Біликівської сільської бібліотеки до дня захисту морських ссавців оформлена книжкова-фото виставка «Наші друзі морської фауни».

     І, як вінці творіння і царі природи, зобов’язані пам’ятати про тих, з ким ділимо цю планету. Зобов’язані любити, берегти і пам’ятати.

                                                                       Наталія Ганженко.

                        Практикантка Гадяцького фахового коледжу культури і мистецтв ім. І.П. Котляревського

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.