понеділок, 22 лютого 2021 р.

Калинове розмаїття – мови нашої суцвіття

 


Мова - державна перлина,
Нею завжди дорожіть
Без мови немає країни - 
Мову, як матір, любіть.

Рідне слово… Скільки в тобі чарівних звуків, животворного трепету і вогню! Скільки в тобі доброти і лагідності, мудрості земної, закладеної ще славними вільнолюбними предками. Що може бути дорожчим для людини, як рідне слово? Мова — це той інструмент, який єднає націю, народ в єдине ціле. Це великий скарб, який треба шанувати, берегти і розумно збагачувати.                                             Щороку, 21 лютого в Україні відзначається Міжнародний день рідної мови. Це значуще свято для представників 130 національностей, носіїв рідних мов, які проживають на теренах нашої держави. Духовні надбання кожного етносу зберігають і передають із покоління в покоління рідну мову, мудрість, культуру, традиції та обряди. Вишукана в розмові інтелектуалів,  строга і регламентована в діловодстві, легка  й гнучка в бесіді друзів, образно багата,   лексично наповнена в  літературних творах,  дотепна, іскриста. Така вона – українська мова!                         До Міжнародного дня рідної мови Єрківська сільська бібліотека  провела заходи, присвячені цьому дню. В бібліотеці  для користувачів різних вікових категорій організовані та оформлені ілюстровані книжкові виставки, де відвідувачі мають змогу, познайомитися з книгами українських поетів та письменників. 














т                                                                        

Для читачів – розмаїття мовознавчих видань, словників, довідників, збірників, ряд публіцистичних статей у періодиці, які присвячені рідній мові. Увагу привертають підбірки поетичних творів, що утверджують рідну мову як творця духовного відродження української нації, а також  підбірка крилатих висловів, віршів про мову. 














Для юних читачів бібліотекар провела мовно-розважальний струмочок «Мов джерельна вода –  рідна мова моя». Разом з дітьми пригадали прислів ‘я, приказки , позмагалися в промовлянні скоромовок, відгадали кросворд. Захід пройшов цікаво та корисно, бо рідна мова , як і пісня, дорога і близька , дає наснагу , силу, радість спілкування.

Зацікавила відвідувачів відео-презентація « Колоритні українські слова» , яка дала змогу розширити свій кругозір та зрозуміти значення українських слів по іншому.

Як чудово, коли народ зберігає свою мову. Адже мова — це показник існування нації. Поки існує мова, існує народ. У різних куточках світу лунає сьогодні українська мова. Де б не проживали представники української діаспори: в Німеччині чи Австралії, Сполучених Штатах Америки чи в Канаді,— скрізь вони утворюють свої національні осередки, відкривають українські школи, випускають українську пресу, передають із покоління в покоління рідну мову, аби не загубився український родовід серед інших національностей. Тож, плекаймо чудовий сад української мови, донесений до нас із глибини віків. Шануймо ж мову наших предків, мову Шевченка і Франка. Нехай вона стане мовою наших дітей і онуків, мовою наших нащадків, щоб не зникла Україна, не зник великий материк у слов’янському морі.



 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.