понеділок, 1 лютого 2021 р.

Книжкові новинки

 

 

Сьогодні книжкові полиці поповнюються  новими книгами. До вашої уваги представлені такі книги: Миргородщина, Сердюк Віктор «Стежками Флоренії, або випадок на Ульчиній галявині», Фурса Наталка «…ані вирію, ані скиту…», Пугач Олекса «Славні отамани Полтавщини», журнал «Діє – слово» для дітей і юнацтва.  Пропонуємо вам з ними ознайомитися.

     Миргородщина. Художнє видання – фотоальбом. Миргородська районна рада. П П Калайтан О. 2016. – с. 200.

      У цьому виданні вміщено інформацію про історичні події, факти, перекази та легенди віковічного Миргородського краю, його живописну красу, про людей, які своєю невтомною, плідною працею примножують його багатство і славу.

      Фурса Наталка. …ані вирію, ані скиту... - Полтава: Дивосвіт, 2020. – 208 с.

      Трепетна, кристально чиста цівка почуття невпинно просякаєкрізь тектонічні пласти сенсів – подекуди руйнує їх своєю силою, а часом живить давно забуту там насінину – аби проросло нове життя, аби з’явився ще один штрих, ще один порух творчості. Хтозна, чого більше в тому просяканні – просвітленої любові чи душевної муки, яким згори завжди щедро наповнюють деміурга. Позаяк нова збірка поезій Наталки Фурзи – ще одна книжка про боротьбу. Смислу з емоцією. Надії зі зневірою. Та власне – Ероса з Танатасом. Перемагає життя – як мука, як ствердження, як одвічне перетікання одного в інше…

       Олекса Пугач. Микола Найда. Славні отамани Полтавщини. – Полтава: Полтавський літератор, 2020. – 644 с.

       Книга «Славні отамани Полтавщини» розповідає про партизансько – повстанський рух козаків і селян Полтавського краю в 1918-1932 роках, які віддано і саможертовно боролися проти німецьких окупантів і гетьманського – поміщицької влади, російських денікінських військ і московських червоних окупантів та місцевих безбатченків-зрадників, які пішли на службу до останніх.

      На 1 етапі цієї боротьби (1918-1919рр.) основну організуючу і направляючу роль в ній зіграли УПСР (боротьбистів), УСДРП та Московська РКП (б). Остання, використовуючи ситуацію, направила на Україну Російську Червону армію, проти якої незабаром і вела боротьбу повстанська армія отамана Григор’єва. Це була перша масштабна спроба боротьби проти московської навали.

       На 2 етапі (1920-1923 рр.) висвітлюється роль і діяльність лідерів та місцевих керівників УКП (боротьбистів), які в травні-червні 1920 року підняли повстання проти терору, свавілля, грабунків та жорстокої диктатури московських червоних окупаційних військ. Саме в цей період на території Полтавського краю, в тому числі і Кременчуцької губернії проти московських окупантів виступили і активно діяли боротьбистські повстанські загони, на чолі яких стояли отамани Левченко, Скирта, Кикоть, Мошенський, Молчанов, Ангел, Гонта, Хмара, Чорний та багато інших. Висвітлюються і рейди по території краю повстанських загонів батька Махна. В книзі розповідається і про той неприпустимий компроміс – примирення з ворогом, на який пішла УКП (боротьбистів), та її лідери, що потім і призвело до непоправимих, трагічних наслідків (арешти) і розстріли лідерів партії, отаманів і ін.).

        На 3 етапі боротьби 91928 -1932 рр.) Сталін і його ЦК ВКП (б) активізували свою антинародну політику. В книзі детально висвітлюється намагання українських патріотів К. Шапоренка, М. Маслича, М. Малька, Т. Кириленка та інших, підняти селянство на збройний опір московській політиці руйнування селянських господарств та голодомору-геноциду українців.

         Інформація про події і їх учасників опирається на архівні документи, спогади безпосередніх учасників, перекази їх рідних і близьких. У вигляді художніх вставок в книзі подано народний фольклор і гумор тих часів, а також фотознімки зі справ ГПУ-НВКД.

         Книга ця буде цікавою і корисною для всіх, хто цікавиться правдивою і об’єктивною історією нашої країни.

         Сердюк В. В. Стежками Флоренії, або Випадок на Ульчиній галявині: Значно більше ніж казка. – Полтава: Дивосвіт, 2020. – 136с.

         Нова книга відомого полтавського письменника Віктора Сердюка «Стежками Флоренії, або Випадок на Ульчиній галявині2 відрізняється тим, що змальовані в ній казкові події відбуваються не в якійсь вигаданій країні, а тут, поруч, у добре знайомих полтавцям місцях. Як у кожній казці, герой цієї оповіді – четвертокласник Мишко потрапляє в неймовірні пригоди, долає труднощі, бореться і перемагає ворогів. Знаходить справжніх друзів, зрештою, змінюється сам: бешкетник і шибеник стає сміливим захисником добра і справедливості, навчається любити і цінувати природу, піклуватися про неї. Провівши свого героя, який через власні витівки став маленьким гномом, карколомними стежками дивовижної країни Флоренії, автор своєю казкою (а може, й не зовсім казкою) закликає бути уважними до навколишнього світу, жити у злагоді і гармонії з ним, адже від цього залежить саме існування людини.   


           Журнал «Діє – слово» для дітей і юнацтва.      

         Кожна нова книга – це завжди нове знайомство, нові герої, нові імена.  Кожен читач знайде собі захоплення, нову книгу для читання.

                                                  Наталія Ганженко.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.