вівторок, 6 серпня 2013 р.

Хай буде вільна Україна, на всі віки на всі часи!






 24 серпня ми відзначаємо одне з найвеличніших свят - День Незалежності України.
Україна! Перед нами постають безкраї пшеничні лани, блакитне небо, могутня річка Дніпро, перші князі Київської Русі, визвольна війна під проводом Богдана Хмельницького, перший Президент Української Народної Республіки Михайло Грушевський. Усе це українські образи, створені століттями, наша з вами історія. У кожного народу свій шлях розвитку, свій шлях до щастя, до самовизначення. Для українського народу він був довгим і тернистим. Шлях цей устелений легендарною мужністю, незламною вірою та героїзмом багатьох поколінь. І саме незалежність покликана зробити найголовніше — життя свого народу щасливим і заможним.
24 серпня 1991 року Верховна Рада України ухвалила Акт проголошення незалежності і самостійності України, який закономірно , логічно завершив тисячолітні прагнення українського народу до творення своєї суверенної держави.
Мудрість віків, одвічне прагнення волі, самостійності — скарби, залишені нам предками,  повинні служити нам дороговказом у майбутнє. Від кожного з нас залежить доля нашої рідної України.
Кожне покоління, кожна нація пишається своїми видатними людьми, ми маємо знати та пам’ятати їх, адже володіючи знаннями про історію, вчимося дбати про прийдешнє.
 Готуючись до святкування  Дня Незалежності працівники центральної районної бібліотеки провели урок державності «Ти воскресни, моя Україно, в своїм блиску і словом своїм», тест - вікторину «Історичний фрістайл»,  який дав змогу учасникам гри згадати імена видатних особистостей України, а також користувачі ознайомились з  книжково-ілюстраційною виставкою   «Україна, незборима зроду – ти душа великого народу».  Виставка знайомить читачів з історією та культурою великої держави, життям країни, її історичним минулим та сьогоденням. Кожен відвідувач за допомогою представленого матеріалу отримав змогу зробити віртуальний екскурс в історію нашої країни — від прадавніх часів до сьогодення, прослідкувати шлях складного державотворення, зануритись в розмаїття народних традицій та обрядів, потримати в руках Конституцію України, ознайомитись з історією затвердження державних символів, згадати видатних українців, які впродовж багатьох віків ціною власного життя здобували для батьківщини свободу та незалежність. Віртоуально, протягом 24 годин на добу, всі бажаючі можуть познайомитись з  цією виставкою на блозі Миргородської централізованої бібліотечної системи за адресою: mcbs79.blogspot.com

За допомогою Інтернет – технологій  здійснили віртуальну мандрівку по рідній Україні  «Пізнай Україну». Бібліотекарі познайомили присутніх з історичними відомостями про шляхи українського народу до національно-державної самостійності, визначили її значення для сучасної  країни  та виконали вірші, присвячені вільній і незалежній рідній Батьківщині.
         Сільські бібліотеки Миргородщини   запланували та підготували   низку заходів до Дня Незалежності: «Незалежна Україна: нова епоха» - день інформації ( Попівська сільська бібліотека), «Я буду славить Україну, поки горить моя свіча» - літературна година   (Зубівська та  В. Байрацька сільські бібліотеки), «З днем народження, країно» - огляд матеріалів з періодики (Дібрівська сільська бібліотека), «Україна і час» - тематична година  (Комишнянська селищна бібліотека),  «За Україну я молюся» - свято села  (Остапівська сільська бібліотека), «Ми – українці» - усний журнал (Гасенківська сільська бібліотека), «Україна: минуле і сучасність» - день інформації ( Слобідська сільська бібліотека),   «Шляхом української державності» - бесіда ((Клюшниківська сільська бібліотека),  «Україно, я для тебе на світі живу» - книжкова виставка (Полив’янська сільська бібліотека),  «Велична і свята моя рідна Україна» - свято (Шахворостівська  сільська бібліотека).
         Зберегти незалежність, збудувати міцну державу – наш святий обов’язок перед попередниками, які були корінням, джерелом української державності, які залишили нам у спадок любов до Батьківщини, вивірені часом і випробуваннями кращі риси народної душі, національного характеру.
 З днем народження, моя державо,
 З святом тебе, добрим і святим,
 Нехай лине завше тільки добра  слава
 Про мою країну звідусіль!

 Тетяна Мостова – завідуюча відділом  обслуговування центральної районної бібліотеки                                            

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.