Перший Спас – Медовий «Маковія»
14
серпня за новим стилем в народі святкують свято Маковія, яке в церковному
календарі називається днем семи мучеників Маковеїв. З цього дня розпочинається
«спасівка» — піст, який триває два тижні. В цей день у церквах святять воду,
квіти і мак. Народна назва свята утворилася від офіційної просто за
співзвучністю: Маккавеї – Маковея – Маковія. Сприяло закріпленню назви й те, що
саме в цей період достигав мак, його збирали і сушили. Поєднання стародавніх
народних календарних і хліборобських звичаїв із церковними православними
відбулося органічно і призвело до того, що у церкві стали святити зілля:
васильки (базилік), м’яту, мелісу, руту, любисток, чебрець; квіти: чорнобривці,
гвоздики, майори, флокси, айстри, волове око і головне - мак
у маківках.
Свячені трави та квіти клали у купіль дитині, щоб росла
здоровою, відваром мастили скроні, щоб не боліла голова. Із свячених васильків
робили кропильце, коли кропили свяченою
водою молодих на весіллі або проводжали когось у далеку путь. Мак, квіти й зіллячко зберігали цілий рік
за образами, щоб заварювати в разі потреби.
Свячене зілля кидали у колодязь,
щоб посвятити в ньому воду. Її вважали корисною для вагітних, породіль, малих
дітей і для всіх, хто заслабне.
Дівчата й жінки, які йшли
святити зілля, мак і квіти, повинні були перед тим добре поїсти, щоб наступного
року дочекатися щедрого врожаю, і не лише на мак, а й на хліб і городину, на
фрукти і ягоди.
Спасом Першим називають свято Маковея, тому що незабаром
( 19 серпня) настає справжній Спас, або
Преображення Господнє. Спасом на воді
звуть його через традицію в деяких районах України купатися вдосвіта у річці хворим на пропасницю – вода
цього дня вважалася цілющою. Так само хворі могли скористатися водою з
освяченого колодязя.
Мак споживали в Україні і як
харчі, і як оберіг від злих сил. І хоча широко побутувала народна приказка : «
Сім годів мак не родив і голоду не робив», їли його багато. Використовували мак
на Святвечір, додаючи до куті, готували пісні вареники й пироги на Щедрий
вечір, на Голодну кутю у переддень Водохреща, а також на всілякі урочистості, що
припадали на піст.
На свято Маковея пекли
обрядові коржики – шулики (шуляки, ламанці).
Тісто готували пісне і прісне, часом навіть без соди, звідки й пішла
приказка:
« Із води та муки пече баба шулики».
На Маковея діти ходили від родича до родича, куштуючи шулики. Не гребували цими
ласощами й дорослі.
На закінчення розповіді пропоную рецепт «Шуликів справжніх», які
стануть головною стравою Вашого святкового столу.
Для приготування шуликів треба
взяти 3 склянки борошна, 1 склянку води,
½ чайної ложки соди, 2/3 склянки олії, 1 склянка маку, 1 склянка цукру чи
меду, сіль.
Пересіяти борошно, додати сіль,
соду, влити воду і ½ склянки олії,
замісити тісто і дати відстоятись. Тим часом мак перетерти у макітрі чи
перекрутити на м’ясорубці так, щоб з’вилося макове молочко, а мак із сивого став бурим.
Тісто ще раз вимісити, розкачати
коржі в палець завтовшки, зробити надрізи і проколоти виделкою, щоб позбавитись
пухирів. Випікати на сковороді в олії з обох боків. Готові коржі розламати по
надрізах, скласти
макітерку чи глибоку миску,
покласти декілька ложок перетертого
маку, полити охолодженою кип’яченою водою з цукром або медом.
Смачного!
Запрошуємо
всіх, хто цікавиться звичаями нашого народу в читальну залу
центральної районної бібліотеки, де до Вашої уваги пропонуємо перегляд книг, який познайомить
з літньо - осіннім циклом народних
свят та з описом найхарактерніших для цих свят
народних страв в різних
місцевостях України. Пропонуємо також
звернутися на сайти: www.povarenok ru ; tralivali.com .
Ольга Солоха- провідний бібліотекар центральної районної
бібліотеки
Коментарі
Дописати коментар