понеділок, 19 серпня 2013 р.

Грамотним бути модно!




«Граматика повеліває навіть королями».

Ж.-Б. Мольєр.

 

            Міжнародний день грамотності -  один із міжнародних днів, що відзначається в системі Організації Об’єднаних Націй. Цей день щорічно святкується 8 вересня. 
           Починаючи з 1966 року ЮНЕСКО відзначає Міжнародний день грамотності, намагаючись саме в такий спосіб привернути увагу суспільства й мобілізувати міжнародну суспільну думку, щоб збудити його інтерес і досягти активної підтримки зусиль, спрямованих на розповсюдження грамотності — однієї з головних сфер діяльності ЮНЕСКО починаючи з часів її першої Генеральної конференції в 1946 році. Традиція щорічно відзначати цей день започаткована відповідною рекомендацією Всесвітньої конференції міністрів освіти з ліквідації неграмотності, що відбулася в Тегерані у вересні 1965 року. Саме ця конференція рекомендувала оголосити 8 вересня, дату урочистого відкриття конференції, Міжнародним днем грамотності та святкувати його щорічно в усьому світі.
 Населення Землі сягнуло майже до семи мільярдів і продовжує рости високими темпами, особливо за рахунок країн «третього світу». Проте майже одна шоста від загалу землян неграмотні – це вражаюча цифра 860 мільйонів! З них – 100 мільйонів дітей, які ніколи не сиділи за партами, не тримали в руках книгу, не лічили зірок у небі та, найстрашніше, залишилися на узбіччі цивілізації.
          Немає жодного сумніву в тому, що письменність має важливе значення для всіх вікових, статевих, національних, релігійних та інших груп населення Землі. Саме грамотність допомагає дітям, молоді, дорослим засвоїти найважливіші життєві навички, які дають можливість гідно протистояти викликам, які кидає життя. Грамотність є основою для здобуття нових знань і вмінь. Бути грамотним дуже важливо для будь-якої людини,  адже багато чого в житті ми домагаємося завдяки вмінню правильно висловлювати свої думки і з повагою ставитися до мови наших предків. Грамотність передусім характеризує інтелігентну  й освічену людину.
Грамотність у всі часи вважалася найпершою чеснотою. У найширшому значенні – це не лише вміння читати, писати, правильно говорити, зрозуміло висловлювати думки, а й спосіб сприймання світу, відтворення його у свідомості. Людина реалізується у культурі думки, культурі праці, культурі мови. Бо, як писав Олесь Гончар, «Мова – не просто знаряддя спілкування. Це щось значно вагоміше. Мова – це всі глибинні пласти духовного життя народу, його історична пам’ять, найцінніше надбання століть, мова – це ще й музика, мелодика, барви буття, сучасна художня інтелектуальна і мислительна діяльність народу».

          «О мово моя, душа голосна України», – під такою назвою в Центральній районній бібліотеці було організовано перегляд літератури, присвячений Міжнародному дню грамотності. Матеріали про історію заснування Всесвітнього Дня грамотності, фактори поширення грамотности. Особливою популярністю користувалася інформація про те, що означає бути грамотним сьогодні і як розвинути грамотність. Сьогодні кожна людина має можливість отримати загальну освіту й існує багато способів перевірити якість цієї освіти, рівень своєї грамотності. Нагодою перевірити себе скористалися користувачі читальної зали, пройшовши тестування з української мови. Серед користувачів бібліотеки популярністю користувалася викладка - перегляд нових надходжень «Зупинись на хвилинку подивись на новинку» та «Знайомтесь, нові книги!».  

Бути грамотним важливо, бути грамотним потрібно і необхідно кожній людині. В цьому допоможуть нам книги! Читати потрібно не тільки для того, щоб багато знати. Читання розвиває уяву, виховує почуття, допомагає мандрувати в просторі і часі. Читаючи, людина розвиває власну мову, відкриває для себе інші точки зору та за допомогою цього з часом виробляє свою власну думку. Читаючій людині легше висловити свої погляди, тому що мовний запас у неї багатший. Грамотна людина і співрозмовник цікавий. Недарма народна мудрість говорить : «Чим більше знаєш, тим більше можеш».


Тетяна Мостова, завідуюча відділом обслуговування центральної районної бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.