Краще меду – тільки мед
День пасічника – один з найулюбленіших і
солодких святкових днів останнього місяця літа.
Бджолярів з давніх-давен шанували на
українській землі. Протягом сторіч виготовлення меду з кропіткого ремесла
перетворилося на справжнє мистецтво. Його секрети відкриваються лише дбайливим
і працьовитим. Мед на столі – радість у господі. З ним українці відзначають
свята, частують гостей, лікують недуги.
День пасічника - професійне
свято бджолярів — щорічно відзначається в Україні 19 серпня. День встановлений Указом Президента України № 815/97, а відзначати його
почали з 1997 року.
Професійне свято
пасічників пов’язане з медозбором, пахощами
різнотрав’я солодощами та спогадами про дитинство. Продукція бджолярства
– мед та прополіс – найприродніші ліки, які з давніх - давен застосовуються для
збереження здоров’я та в усі часи користуються заслуженим попитом. Кожна сьома
тонна світового меду – українська.
В цей самий день православні християни
святкують Преображення Господнє, яке здавна йменують в народі Спасом. В цей
день згідно традиції в церквах святять яблука та мед. Бджолярі освячують
вулики, перед початком холоду, щоб бджоли добре перезимували. Свячений мед та
віск зберігають до наступної весни і використовують для підгодовування бджіл.
В центральній районній бібліотеці з нагоди цього свята бібліотекарі відділу обслуговування організували книжкову виставку «Україна – край медовий», провели годину корисних порад «Хто до меду припадає, той болячок не знає» познайомили користувачів із складним, але надзвичайно цікавим життям бджолиної сім’ї, специфікою роботи бджоляра на пасіці, лікувальною й харчовою цінністю продуктів бджільництва, рецептами приготовлення різних блюд та напоїв. Учасники заходу в YouTube переглянули відеоролик «Секрети бджільництва». Відвідувачі бібліотеки поділилися своїм досвідом, а також рецептами лікування різних хвороб медом.
В центральній районній бібліотеці з нагоди цього свята бібліотекарі відділу обслуговування організували книжкову виставку «Україна – край медовий», провели годину корисних порад «Хто до меду припадає, той болячок не знає» познайомили користувачів із складним, але надзвичайно цікавим життям бджолиної сім’ї, специфікою роботи бджоляра на пасіці, лікувальною й харчовою цінністю продуктів бджільництва, рецептами приготовлення різних блюд та напоїв. Учасники заходу в YouTube переглянули відеоролик «Секрети бджільництва». Відвідувачі бібліотеки поділилися своїм досвідом, а також рецептами лікування різних хвороб медом.
Отже, пропоную вам декілька рецептів
від наших читачів:
При недокрів’ї особливо корисний гречаний мед. Приймати з
лікувальною метою треба протягом 2 місяців. Поліпшує склад крові, зникають
головний біль, запаморочення, втома, підвищується самопочуття.
Майже всі очні хвороби добре лікувати медом – змащувати очі. 1 ч. ложку
меду кип’ятити 2 хв. в склянці води. Коли медова вода охолоне, з неї зробити
примочки на очі 2 рази на день по 20 хв. вранці і ввечері. Цю ж воду капати в
кожне око по 2-3 краплі 2 рази на день, вранці та ввечері.
Полоскання рота і горла розчином води та меду знімає запалення мигдалин,
крім того, очищає зуби, роблячи їх білими: 1 ст. ложку меду розвести в 1
склянці теплої води.
Корисні властивості меду дозволяють застосовувати його як відмінне
нешкідливе снодійне. Мед діє заспокійливо, викликає міцний сон, регулює функції
кишечника: 1 ст. ложку меду розвести в 1 склянці теплої води. Пити на ніч. Дати
дитині на ніч 1 ч. ложку меду. Мед зміцнює нервову систему дитини , утримує в
організмі вологу під час нічного сну.
При затяжному кашлі, пневмонії, бронхіті : мед (бажано липовий) – 1300 г, дрібно нарубані
листя алоє – 1 стакан, оливкова олія –200 г, березові бруньки – 150 г, липовий
колір. Перед приготуванням зірвані і промиті кип’яченою водою листя алоє
покласти на 10 днів у холодне та темне місце. Розтопити мед , додати подрібнене
листя алое, суміш добре пропарити. Окремо в 2 склянках води заварити березові
бруньки і липовий цвіт, прокип’ятити 1-2 хв., влити проціджений і віджатий
відвар в остиглий мед. Розмішати і розлити в 2 пляшки, додавши в кожну порівну
оливкову олію. Зберігати в прохолодному місці. Приймати по 1 ст. ложці 3 рази
на день. Перед вживанням збовтувати.
Корисні властивості меду використовують для
зміцнення волосся : в кип’ячену воду злегка теплу , не вище
40-50 ° С , додати мед: на 1 л води 2 ст. ложки. Цією водою змащувати голову і
втирати в шкіру голови 2 рази на тиждень.
При захворюванні печінки: 1 кг меду змішати з 1 кг чорної
смородини. Приймати по 1 ч. ложці за 30 хв. до їди. Продовжувати до закінчення
суміші. Ефективно діє суміш з однієї ложки меду з яблучним соком, приймати
вранці та ввечері.
Честь і хвала трудівникам пасік, які
приносять до нашого столу неповторний дар землі та сонця. Нехай завжди на
столах не вибуває еліксир здоров’я, сили, наснаги і бадьорості — мед! Отож
смачного Вам меду та міцного здоров’я!
Тетяна Мостова - завідуюча відділом обслуговування центральної районної бібліотеки
Коментарі
Дописати коментар