середу, 7 серпня 2013 р.

У сяєві жовтім, блакитнім зустріли нову ми добу



23 серпня  День Державного Прапора Ук­­раїни   

 


Одним з найважливіших елементів процесу становлення державності будь-якої країни є визначення національної символіки як невід’ємної ознаки незалежності. Символіка передає сутність держави, дає уявлення про соціальні цінності державного ладу.
           Український національно - державний прапор прийшов до серця нашого народу тернистими шляхами буття. Під час історичних звершень він ставав символом боротьби за національні й соціальні права. У ньому втілені віковічні прагнення до миру, праця, краса та багатство рідної землі.
         28 січня 1992 року сесія Верховної Ради України прийняла Постанову «Про Державний прапор України». Ним став саме національний синьо - жовтий стяг.
         Державний прапор як символ країни є втіленням національної єдності, честі та гідності, традицій державотворення, історії та сьогодення. Під його знаменом ми йшли до проголошення самостійної Української держави, під ним ми йдемо сьогодні до створення української України, до перемоги. Це – прапор миролюбства. Він нагадує наше літо, коли небо над Україною таке синє, як покрови Пречистої Діви, а наші лани такі золоті, як паски на маминому столі.
           Український національний прапор має здатність кликати не тільки на урочисті мітинги і свята, а й на боротьбу за свободу і честь нації. Це наш історичний дух, наша совість і наша незламність, це вічно жива пам’ять і вічна мрія нашого народу.
          Шлях до піднесення національної самосвідомості, збагачення культури пролягає через масштабне значення історії, історії національно – державної символіки, через історичні, культурні знання. Сьогодні — це символ незалежності і суверенітету нашої країни, символ живучості, краси і природної сили нашого народу.
Саме на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги до державних символів встановлено День Державного Прапора України, згідно з Указом Президента України   № 987/2004 від 23.08.2004 р.
          З нагоди свята в центральній районній бібліотеці  відбулася година українознавства «Державні кольори України». Читачі прослухали розповідь про історію Державного Прапора Ук­­раїни, дізнались, що він був затверджений у 1992 році, користувачам бібліотеки  була представлена книжкова виставка «Блакить і золото у прапорі злились», яка складається з історичних та народознавчих книжок, статей періодичних видань про історію українських національних символів, про традиції святкування дня прапора.
Учасники заходу  в
YouTube переглянули міні – фільм про історію українського державного прапора.
 Присутні уявно переглянули сторінки історії нашої країни, дізнались багато цікавого про державні і народні символи.

Сьогодні Державний прапор постійно майорить на будинках Президії Верховної Ради України, резиденції Президента України, його представників в областях і районах, Кабінету міністрів України, у святкові дні – на будинках міністерств та відомств, інших державних та громадських організацій.
           Синьо
- жовтий Державний прапор України піднімається при відкритті міжнародних конференцій, під час офіційних церемоній, при врученні міжнародних спортивних призів.
 Нехай завжди гордо майорить над Батьківщиною стяг нашої волі, єдності та могутності українського народу!

Прапор - це державний символ,
Він є в кожної держави;
Це для всіх - ознака сили,
Це для всіх ознака слави.
Прапор свій здіймаєм гордо,
Ми з ним дужі і єдині,
Ми навіки є народом,
Українським в Україні.

Тетяна Мостова, завідуюча відділом обслуговування центральної районної бібліотеки

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.