вівторок, 13 серпня 2013 р.

Святий Спас – прийшов до нас





             19 серпня за новим стилем святкуємо свято Преображення Господнє,
або Спаса. В цей день у церкві святять груші, яблука, сливи, виноград, спілу городину, цілющі трави, квіти,  мед і обжинкові вінки або жмут жита й пшениці.
           Після освячення пригощали одне одного струдлями, пирогами з яблуками, свіжими плодами. Роздавали садовину  дітям і старцям. Вірили, що чим більше роздаси, тим кращий урожай чекатиметься наступного року.
            Колись правовірні селяни до цього дня не їли садовини, бо це вважалося гріхом. Повернувшись з церкви, родина, звичайно , врочисто сідала за стіл і розговлялася :  до столу готували борщ та інші страви, але обов’язково на столі були всілякі пироги з яблуками, вареники з яблуками й медом . Їли свіжі яблука та груші з медом  і запивали виноградним або яблучним вином, -  « щоб садовина родила».
            У середній смузі України від цього дня вже можуть  починатися приморозки, а тому кажуть : «Прийшов спас, держи рукавиці про запас!»
            Перед  Спасом є два тижні посту – «спасівка». Існує легенда,що спасівка – це є продовження Великого посту. Бог призначив для великого посту девять  тижнів, а святі отці почали просити Бога, щоб щось із тим           зробив, бо для людей затяжко витримати такий  довгий піст. Тоді Бог розділив той піст на дві частини: сім  тижнів весною перед Великоднем і два тижні в кінці літа перед Спасом. Ось чому за народнім віруванням у спасівку треба так само постити ,як і у Великий піст.
          Спаса – це день поминання мертвих родичів; за народною міфологією
це  третій виступ мерців на світ у весняно-літньому сезоні: мерці з᾽являються на Страсний Четвер, на Зелені свята і на Спаса.
        Частування медом на  Спаса означало поминання покійних родичів і близьких. Мед брали з вуликів ціле літо, але після  Спаса все зібране бджолами залишали їм на зиму. Приказували: « До Спасівки бджола на пана робить, а потім – на себе»
    На закінчення розповіді пропоную   рецепт Струделя спасівського з яблуками, який стане прикрасою Вашого святкового столу.

                       Для тіста взяти 250 г. борошна, ½ склянки теплої кип᾽яченої води   2 ложки рослинного маргарину чи олії, ! ложку оцту, 1/1 чайної ложки соди, сіль.  Для  начинки взяти  ½ кг. яблук, цукор, корицю.
                       Борошно пересіяти, зробити в ньому заглиблення, додати сіль і соду, попередньо погашену оцтом, покласти маргарин і порубати все ножем, перетворюючи на однорідну масу. Замісити тісто. Місити довго, бо від цього залежатиме якість струдля. З тіста сформувати кулю, накрити рушником і   поставити розстоюватись у тепло.
                        Приготувати начинку: яблука помити, порізати на тонкі скибочки (не терти не тертушці!) й притрусити корицею.
                        Розстояне близько півгодини тісто розкачати якомога тонше. Корж посипати цукром, рівномірно викласти яблука, акуратно, щоб  не порвати тісто, завинути струдель і защипнути бокові краї. Перенести на змащене жиром деко, притрусити зверху цукром і випікати на сильному вогні приблизно півгодини. За начинку можна брати також тертий мак, змішаний з медом, або терті волоські горіхи з медом. Смачного!

 Ольга Солоха,  провідний бібліотекар Миргородської  центральної районної
бібліотеки

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.