Святий Спас – прийшов до нас
19 серпня за новим стилем
святкуємо свято Преображення Господнє,
або Спаса. В цей день у церкві святять
груші, яблука, сливи, виноград, спілу городину, цілющі трави, квіти, мед і обжинкові вінки або жмут жита й пшениці.
Після освячення пригощали одне
одного струдлями, пирогами з яблуками, свіжими плодами. Роздавали садовину дітям і старцям. Вірили, що чим більше
роздаси, тим кращий урожай чекатиметься наступного року.
Колись правовірні селяни до цього
дня не їли садовини, бо це вважалося гріхом. Повернувшись з церкви, родина,
звичайно , врочисто сідала за стіл і розговлялася : до столу готували борщ та інші страви, але
обов’язково на столі були всілякі пироги з яблуками, вареники з яблуками й
медом . Їли свіжі яблука та груші з медом
і запивали виноградним або яблучним вином, - « щоб садовина родила».
У середній смузі України від цього
дня вже можуть починатися приморозки, а
тому кажуть : «Прийшов спас, держи рукавиці про запас!»
Перед Спасом є два тижні посту – «спасівка». Існує
легенда,що спасівка – це є продовження Великого посту. Бог призначив для
великого посту дев’ять тижнів, а святі отці почали просити Бога, щоб
щось із тим зробив, бо для
людей затяжко витримати такий довгий
піст. Тоді Бог розділив той піст на дві частини: сім тижнів весною перед Великоднем і два тижні в кінці
літа перед Спасом. Ось чому за народнім віруванням у спасівку треба так само
постити ,як і у Великий піст.
Спаса – це день поминання мертвих родичів; за народною міфологією
це
третій виступ мерців на світ у весняно-літньому сезоні: мерці з᾽являються
на Страсний Четвер, на Зелені свята і на Спаса.
Частування медом на Спаса
означало поминання покійних родичів і близьких. Мед брали з вуликів ціле літо,
але після Спаса все зібране бджолами
залишали їм на зиму. Приказували: « До Спасівки бджола на пана робить, а потім
– на себе»
На закінчення розповіді пропоную
рецепт Струделя спасівського з яблуками, який стане прикрасою Вашого святкового столу.
Для тіста взяти 250 г. борошна, ½ склянки
теплої кип᾽яченої води 2 ложки
рослинного маргарину чи олії, ! ложку оцту, 1/1 чайної ложки соди, сіль. Для
начинки взяти ½ кг. яблук, цукор,
корицю.
Борошно пересіяти,
зробити в ньому заглиблення, додати сіль і соду, попередньо погашену оцтом,
покласти маргарин і порубати все ножем, перетворюючи на однорідну масу.
Замісити тісто. Місити довго, бо від цього залежатиме якість струдля. З тіста
сформувати кулю, накрити рушником і поставити розстоюватись у тепло.
Приготувати начинку:
яблука помити, порізати на тонкі скибочки (не терти не тертушці!) й притрусити
корицею.
Розстояне близько
півгодини тісто розкачати якомога тонше. Корж посипати цукром, рівномірно
викласти яблука, акуратно, щоб не
порвати тісто, завинути струдель і защипнути бокові краї. Перенести на змащене
жиром деко, притрусити зверху цукром і випікати на сильному вогні приблизно
півгодини. За начинку можна брати також тертий мак, змішаний з медом, або терті
волоські горіхи з медом. Смачного!
Ольга Солоха, провідний бібліотекар Миргородської центральної
районної
бібліотеки
Коментарі
Дописати коментар