понеділок, 10 червня 2013 р.

ОСНОВА ЖИТТЯ – МІЙ ЗАКОН ОСНОВНИЙ




Я єсть народ, якого Правди сила
ніким звойована ще не була.
Яка біда мене, яка чума косила!—
А сила знову розцвіла.
Павло Тичина

День Конституції України – державне свято нашої країни, яке святкується щорічно. 28 червня 1996 року Верховна Рада України, висловлюючи суверенну волю громадян нашої держави і спираючись на багатовікову історію українського державотворення, на світовий досвід, прийняла Основний Закон України — Конституцію, яка стала реальною і дієвою основою розбудови незалежної демократичної держави як повноправної учасниці світового співтовариства.
То була знаменна подія новітньої історії української державності, яка по праву є епохальною віхою в еволюційному розвитку нашої держави як суверенної, демократичної, правової, насамперед соціально справедливої країни. Адже основа функціонування та розвитку кожної держави – це Конституція, де закріплені базові, непорушні принципи її існування. Було визначено, що найвищою цінністю є людина, її життя, честь, гідність, недоторканість і безпека.
          Втілення статей Конституції України, контроль за її дотриманням та виконанням положень Основного Закону – досить складний процес, пов’язаний зі справжньою економічною перебудовою держави на ринкових засадах, з одночасним збереженням усіх соціальних гарантій, таких як право на працю та гідну її оплату.
         Демократичний розвиток ніколи не був легким, тож давайте надіятись та вірити, що молоде покоління українців буде жити у країні, яку з гордістю можна буде назвати розвиненою та  правовою європейською державою.  Але ми маємо розуміти, що для реалізації цього необхідна щоденна наполеглива праця всього народу України.
        З цієї нагоди до Дня Конституції в центральній районній  бібліотеці працівники відділу обслуговування підготували день інформації «Є Конституція – є міцна незалежна держава » . Темою цього заходу стала бесіда з користувачами бібліотеки про складний і тернистий шлях створення Основного Закону держави, який став важливою віхою в історичному розвитку України, із стародавніми документами Київської Русі, відвідувачі дізналися історію виникнення першої демократичної  Конституції «Пакти й конституції законів і вольностей Війська Запорозького», яку склав відомий український гетьман Пилип Орлик.  В Інтернет - центрі  бібліотеки, був проведений перегляд  фільму в YouTube  присвячений  цій знаменній даті: «Конституція України – погляд в майбутнє».
Бібліотекарі розповіли користувачам цікаві факти з історії прийняття Конституції в нашій країні на протязі усіх років її існування.
            В читальному залі оформлена постійно діюча книжково – ілюстрована  виставка  «Знову присягаю ім’ям  матері своєї». На виставці представлені матеріали з історії Конституції України, з питань конституційної реформи, виборів Президента тощо. Матеріали виставки відбивають перебіг та зміст конституційного процесу в Україні. Ознайомившись з ними, користувачі бібліотеки, як громадяни України, можуть  дізнатися і  вивчити свої права та обов’язки.                          
  В районному будинку культури відбудуться 27 червня  урочистості, присвяченні цій знаменній даті, а бібліотекою буде оформлена книжкова виставка «Конституція – оберіг держави»  та презентація дитячих малюнків «В серці кожної дитини живе любов до України».
           Конституція увійшла в суспільне життя як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності України. Її найвища юридична сила, верховенство права, політична, економічна та ідеологічна багатоманітність — фундаментальні засади, на яких ґрунтується сьогодення і вибудовується майбутнє українського народу.

  Тетяна Мостова , завідуюча відділом  
обслуговування  центральної районної бібліотеки




Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.