вівторок, 4 червня 2013 р.

Інтернет- центр при сільській бібліотеці діє!


                                           

            Більшість населення звикла до стереотипу, що бібліотека – це заклад, де видаються книги. Проте час не стоїть на місці й змушує книгозбірні змінювати, трансформувати свої основні функції, перш за все з урахуванням інформаційних запитів та інтересів користувачів. Сьогодні це вже не можливо без пошуку і впровадження нових форм обслуговування, новітніх комунікаційних технологій, що забезпечують доступ до світових інформаційних ресурсів.
            Завдяки програмі «Бібліоміст»  Інтернет став невід'ємною  складовою частиною інформаційних ресурсів і Хомутецької сільської бібліотеки, а надання доступу до нього – звичною бібліотечною послугою та невід’ємною частиною бібліотечного сервісу.  Відкритий у жовтні минулого року при ній центр вільного доступу до мережі Інтернет дав можливість жителям села долучитися як до вітчизняних, так і світових інформаційних ресурсів. В даний час у ньому працює  три робочих станції, до послуг користувачів принтер та сканер.
Це відкрило для бібліотеки нові можливості для надання населенню сучасних інноваційних послуг та залучення до бібліотеки більш широкого кола користувачів. Інтернет є досить молодим носієм  інформації, тому, насамперед, ним охоче користується молодь та діти. Користувачами Інтернет-центру є представники найрізноманітніших соціальних груп сільського населення: студенти, учні,службовці ( вчителі, медичні працівники, вихователі дитсадка), безробітні. З кожним користувачем бібліотекар проводить попередню бесіду, в ході якої виявляється рівень його комп'ютерної грамотності, надає консультацію, знайомить з правилами  роботи Інтернет-центру.
            Крім того, у разі необхідності працівник бібліотеки надає також практичну допомогу в пошуку необхідної інформації в Інтернет-мережі, виконує пошукові роботи з певних тем.
            Люди різного віку потяглися до бібліотеки, щоб оволодіти навичками використання компютера, отримати необхідну інформацію, поспілкуватися з рідними, друзями та знайомими. Причини запитів користувачів Інтернет - центру самі різноманітні: підготовка до навчального процесу, пошук роботи, новини, погода, спорт та інше. Студенти і школярі користуються послугами Інтернету з метою  пошуку інформації до  курсових робіт, рефератів, спілкуються в соціальних мережах  ("Вконтакте","Однокласники"),  по SKYPe.
            Завдяки всесвітній мережі студенти-випускники Хомутецького ветзоотехнікуму та молодь-безробітні мають можливість доступу до сайтів з вакансіями для подальшого працевлаштування за фахом, отримання тимчасової роботи, здобуття додаткової освіти.
Учасники гуртка "Природа і фантазія" Хомутецької ЗОШ при  вивченні життя і поведінки окремих тварин  і птахів звертаються до Інтернету за додатковою інформацією про них у фольклорі, літературі та мистецтві. Безкоштовний та вільний доступ до природничих сайтів та сайтів з прикладного мистецтва сприяє  розширенню та поглибленню знань та світогляду учнів, у пошуку нових друзів за інтересом. За допомогою відео-журналу «Світ твоїх захоплень» були розкриті теми занять: «Великий зимовий обліт птахів»  та «Зустрічаємо птахів». 
                Завдяки створеному при бібліотеці центру двом жителям села була наданна послуга у реєстрації їх, як вкладників Ощадбанку колишнього СРСР.
            Впровадження у бібліотеці новітніх інформаційних технологій сприяло зростанню її популярності. Інтернет також став помічником і у роботі бібліотекаря, адже з'явилась можливість ознайомитись з досвідом провідних бібліотек України та закордону і застосувати його на практиці.
            Підсумовуючи сказане, можна з впевненістю вважати, що Інтернет відкриває двері не лише в безмежний світ інформації, але й у саму бібліотеку , яка є сьогодні  сучасним інформаційним публічним закладом. Проте все було б неможливим без зацікавленості  та активної і дієвої допомоги місцевої влади, насамперед, сільського голови Любченка О.І. та керівника сільгосппідприємства ТОВ «Промінь – Приват» МихайленкаВ.П. Саме завдяки їх розумінню та підтримці стало можливим впровадження сучасних інформаційних технологій у сільській бібліотеці, і вона стала сучасною, затребуваною, цікавою для місцевої громади.
 

Людмила Бабич,
завідуюча Хомутецькою сільською бібліотекою.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.