понеділок, 10 червня 2013 р.

Чи знаємо ми свої права




         Діти – це половина населення світу. Через фізичну і розумову незрілість, вразливість і залежність від світу дорослих – це одна з найнезахищеніших частин людства. Тому світова спільнота делегована в Організації Обєднаних Націй (ООН) багато років працювала над питаннями захисту прав дітей з метою створення їм якнайкращих умов для життя і всебічного розвитку. Наслідком стало прийняття важливих міжнародних документів, зокрема, Декларації прав дитини (1959 р.) і Конвенції про права дитини
(1989 р.).
         Засвоєння прав дитиною – це довготривалий процес. Тому сільська бібліотека розпочала цю роботу серед дітей молодшого шкільного віку. Нещодавно для відпочиваючих у пришкільному таборі відпочинку учнів молодших класів з успіхом була проведена гра - бесіда «Чи знаємо ми свої права?».
         Дітей зацікавив виступ бібліотекаря, з якого вони дізналися про ті права, які гарантує їм «Конвенція про права дитини».
Оскільки учасниками гри-бесіди були молодші школярі, захід був не лише пізнавальним, а й містив ігрові елементи. Наприклад, щоб переконатися, як засвоїли діти свої права, була проведена гра «Права дітей – казковим героям» за відомою українською народною казкою «Котигорошко».  На прикладі героїв казки їм необхідно було відповісти, які права дітей були порушені на прикладі героїв казки. До того ж, діти розповіли про свої права та про те, як вони дотримуються у їхньому житті. Пройшла гра дуже жваво і викликала у дітей великий інтерес. Не залишила нікого байдужим також гра під назвою «Так чи ні?».
Доречним і вдалим доповненням заходу стали також вірші «Я маю право» та «Ми – діти вільної держави», продекламовані  учнем четвертого класу Прокопенком Богданом і ученицею третього класу Могильною Ганною.
Роботу по правовому вихованню дітей бібліотека буде продовжувати і надалі серед різних вікових груп дітей з метою розвитку їх правової освіченості, формування навичок та уміння реалізувати надані їм права і свободи.


                                                                      
          Валентина Кузнєцова ,бібліотекар Дібрівської сільської бібліотеки

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.