пʼятницю, 21 червня 2013 р.

Збирач перлин народних.




Так сталося, що на протязі багатьох десятиліть, літопис історії нашого народу зазнавала багатьох змін, різних трактувань в залежності від політичних та суспільних устроїв країни. Багато історичних подій та відомих особистостей зазнавали перекрученої чи хибної оцінки,або про них взагалі замовчувалося довгі роки. Але є історія, яка не під власна дії часу ,на яку не впливають жодні політичні зміни у суспільстві, це історія, яку наш народ зберігає віками і передає із покоління в покоління в легендах та переказах. Вона сягає своїм корінням в сиву давнину і є джерелом натхнення та любові до рідного краю . І збирачем саме такої історії є наш місцевий краєзнавець Гмиря Ю. В. , в минулому вчитель історії В. Сорочинської ЗОШ 1 – 2 ст. В 50-і роки минулого століття,маленьким хлопчиком, приїхав він до нашого села разом з своїми батьками.  Всім серцем полюбив цей чарівний край. Російський історик М. Карамзін говорив, що історія предків завжди цікава для того, хто вартий мати Батьківщину. Ці слова в повній мірі відповідають життєвому креду Гмирі Ю. В.  Багато років збирав він краєзнавчі матеріали про наше село,спілкувався з краєзнавцями, записував легенди та перекази про край, цікавився історією походження назви нашого села та його історичних місць. І от 15 червня у В.Сорочинській сільській бібліотеці відбулася презентація історичної розвідки Гмирі Ю. В. « Історія Великих Сорочинець у легендах, билинах та переказах». На заході були присутні читачі бібліотеки, місцевий краєзнавець Підошва В. Г., депутат сільської ради Свірідова Л. І.  Підтримати Гмирю Ю. В. прийшли також його дружина Гмиря З. О. та донька Костенко К. Ю. Кожному присутньому на зустрічі здавалося, що він добре знає історію села, але розповідь Гмирі Ю. В.  викликала велику зацікавленість у присутніх та бажання глибше дізнатися про історію  рідних В.Сорочинець.

  Також до уваги присутніх було  організовано краєзнавчу міні – виставку  « Село моє, для мене ти єдине». Книги,представлені на  ній знайомлять користувачів з історією краю від часів правління Лівобережною Україною гетьманом Данилом Апостолом, коли містечко Сорочинці було його резиденцією і до наших днів. Розповідають ці книги також про наших славних земляків, сучасників, та їхні трудові звершення.
  Від імені всіх жителів села, людей не байдужих до історії нашого краю,дякуємо Вам, шановний Юрій Віталійович, за цікаву історичну розвідку та бажаємо і надалі плідної праці і успіхів у всіх Ваших починаннях.
  Шановні гості та жителі села, запрошую вас відвідати бібліотеку,переглянути краєзнавчу виставку «Село моє, для мене ти єдине» та ознайомитися з роботою Гмирі Ю. В. «Історія Великих Сорочинець у легендах, билинах та переказах». Можливо у Вас будуть доповнення до цього матеріалу, і ми всі разом, громадою, зможемо відновити та зберегти славну історію нашого села у легендах, билинах та переказах.

  Валентина Дерев’янко, бібліотекар В. Сорочинської сільської бібліотеки 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.