вівторок, 25 червня 2013 р.

Повік будь єдина, моя Україна




     16 липня 2013 року, Україна відзначає 23 -  річницю прийняття     Декларації про державний суверенітет України.


16 липня 1990 року Верховна Рада України ухвалила Декларацію про державний суверенітет України. З того дня в літописі нашої держави розпочалася нова сторінка, новий відлік часу – епоха утвердження України, як самостійної і незалежної  держави. Декларація про державний суверенітет України проголошувала основні політичні, економічні, соціальні цілі, а також декларувала довгострокові перспективи розвитку України. В ній було визначено найбільш принципові позиції, які орієнтували народ на створення самостійної, правової держави, на розвиток демократії, всебічне забезпечення прав і свобод людини. Вона стала тією цінністю, яка об’єднала суспільство у непростий час визначення свого майбутнього.  Саме спираючись на Декларацію, було прийнято Акт про державну незалежність 24 серпня 1991 року, який разом  з державним суверенітетом був підтверджений волевиявленням народу на Всеукраїнському референдумі в грудні того ж року. Цим документом декларується також право держави на власні збройні сили, внутрішні війська та органи державної безпеки. Україна урочисто проголосила про свій намір стати в майбутньому постійно нейтральною державою, яка не бере участі у військових блоках і дотримується трьох неядерних принципів: не застосовувати, не виробляти і не набувати ядерної зброї. Акт проголошення незалежності України сконцентрував в собі роки та століття сподівань нашого народу на національну і державну незалежність. І на цьому довгому і бурхливому історичному шляху Декларація про державний суверенітет стала поворотним пунктом у сучасній історії нашої країни, наблизивши до здійснення споконвічну мрію українського народу про свободу та незалежність. 

         У рамках відзначення 23-ї річниці прийняття Декларації про державний суверенітет України в  центральній районній  бібліотеці відбулися тематичні та просвітницькі заходи: патріотично – історичний альманах «Декларація про  суверенітет України  - відродження національної ідеї», та   інформаційне повідомлення «Суверенітет України - як це було?», бібліотекарі розповіли  про здійснення мрії українців, про незалежну і суверенну Україну, про отримання статусу незалежної держави. Учасники заходу  в YouTube  переглянули документальний фільм «Невідома Україна» про історичні передумови прийняття Декларації  та державний суверенітет України. А 16 липня працівники центральної бібліотеки проведуть День інформування населення « 23 роки Декларації про державний суверенітет України».

 Вже третє десятиліття ми живемо і працюємо, орієнтуючись на закладені в Декларації принципи. Україна відбулась як незалежна демократична держава – рівноправний член світового співтовариства.
Запрошуємо відвідати центральну районну бібліотеку,двері якої відчинені щоденно з 9 до 18 години (окрім понеділка).
Тетяна Мостова – завідуюча відділом обслуговування  центральної районної бібліотеки  

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.