Ловись рибка велика і маленька
Людина з незапам'ятних часів звертала свій погляд до моря, річки, озера в
надії знайти у водних просторах багате і довготривале джерело прожитку. Так
поступово склалася особлива група людей - рибалок, які спочатку по - любительськи,
а з часом і професійно стали постачати нас смачною рибою.
Рибальство, яке включає вилов не тільки морських і річкових риб, але й
інших водних тварин, стало однією з провідних галузей промисловості для
багатьох країн. І не дивно, що в розпал літа, в деяких країнах відзначається
професійне свято.
Поряд з іншими країнами Україна також відзначає це професійне свято. День
рибака в Україні відзначається в другу неділю липня (відповідно до
Наказу Президента №464/95 від 22.06.1995).
День рибака є одним з улюблених літніх свят
як самих рибалок - особливого братства, яке об'єднує людей різного віку і
занять, - так і людей, які ніколи не тримали вудочку.
У свято Дня рибака можна привітати всіх, хто поєднав життя з цією
романтичною й складною професією, а також всіх, для кого риболовля
- спорт, хобі, особливий стан душі, спосіб злиття з природою.
В центральній районній бібліотеці з нагоди цього свята бібліотекарі відділу
обслуговування провели годину корисних
порад «Що чіпляти на гачок», де
поділилися з користувачами веселими історіями та порадами бувалих рибалок, а
також своїми улюбленими рецептами.
Отже пропоную вам декілька рецептів від бібліотекарів:
Заливна риба:
У каструлю налити води.
Додати петрушку, цибулю, моркву, лавровий лист, гвоздику і перець. Рибні кістки
покласти також в каструлю. Поставити на вогонь і варити 30 хвилин. Після того
як бульйон готовий, процідити, додати шматки риби. Варити рибу близько 10
хвилин. Рибу вийняти і нарізати. Укласти у форму. Прикрасити листочками
петрушки, фігурно - нарізаним яйцем, відвареною морквиною, лимоном, маслинами
або горошком. Желатин розвести водою, дати набрякнути. Рибного бульйону повинно
вийти близько 4 склянок, якщо у вас менше, то додати води, якщо більше, то
уварити бульйон. Вимкнути вогонь. Злегка остудити. Додати набряклий желатин в
бульйон. Поставити каструлю на вогонь. При постійному помішуванні довести до
кипіння, але не кип’ятити. Залити рибу у формочках бульйоном. Остудити,
поставити в холодильник для застигання. Заливна риба готова.
Риба, смажена в клярі:
Для початку нарізаємо рибу невеликими шматочками. Потім
ці шматочки солимо, перчимо і
додаємо різні спеції за смаком. Залишаємо настоятися рибу 30 хвилин.
Тепер готуємо кляр для нашої рибки. Збиваємо яйця разом з сіллю. Потім додаємо молоко і все добре змішуємо. Після цього додаємо борошно і перемішуємо до однорідної маси. Кляр готовий!
Беремо шматочки риби і умочити в приготованому клярі. Смажимо на олії до золотистої скоринки.
Тепер готуємо кляр для нашої рибки. Збиваємо яйця разом з сіллю. Потім додаємо молоко і все добре змішуємо. Після цього додаємо борошно і перемішуємо до однорідної маси. Кляр готовий!
Беремо шматочки риби і умочити в приготованому клярі. Смажимо на олії до золотистої скоринки.
Риба в кожусі:
Беремо рибу, очищаємо її, прибираємо всі нутрощі, миємо й нарізаємо невеликими шматочками. Потім беремо приправу і натираємо нею шматочки риби і поливаємо їх лимонним соком. Залишаємо на півгодини, щоб риба замаринувалась. Потім беремо картоплю, пропускаємо її через тертку. Тепер переходимо до обжарки риби, для цього обвалюють її в борошні, потім у яйцях і картоплі. Виходять котлети, які ми обсмажуємо на сковороді з олією з обох боків на середньому вогні. Подаємо до столу з гарніром з овочів, можна без нього. Риба в кожусі готова.
Рецепт риби в сметані:
Почистіть рибу,
видаліть нутрощі, відріжте голову, плавці і
хвіст. Потім добре її помийте, наріжте шматочками
і посоліть.
Помийте кріп і
подрібніть його. Розтопіть вершкове масло. Змастіть
форму соняшниковою олією і викладіть в неї
шматочки риби і кружок
лимона. Потім полийте рибу вершковим маслом, посипте кропом і
рівномірно залийте сметаною.
Розігрійте до 180 градусів духовку і
тушкуйте в ній рибу в сметані, поки вона
не приготується.
Потім дістаньте форму з духовки,
викладіть рибу в сметані на блюдо і подавайте до
столу. Риба в сметані готова.
Уха по-домашньому:
Рибу слід почистити, ретельно промити і розділити на 3 частини. У підсолений
окріп покладіть розрізану на четвертинки картоплю, дрібно нарізану цибулю,
порізані соломкою моркву, корінь петрушки і варіть на слабкому вогні близько 20
хвилин.
Зніміть піну, покладіть лавровий лист, перець, прокип'ятіть близько 5-ти
хвилин. Збільшивши вогонь, опустіть в готовий бульйон великі шматки риби. Варити
потрібно на помірному вогні близько 20 хвилин. В кінці уху посоліть за смаком,
заправте зеленню петрушки, кропу, зніміть з вогню. Дати настоятися під кришкою
8-10 хвилин і можна подавати на стіл.
Окуні в духовці:
Рибне філе збризнути соком одного лимона і посолити. Чотири помідори
розрізати на дрібні шматочки і також посипати сіллю. Розігріти духовку і
покласти окуня на деко. Зверху - нарізану цибулю, шматочки сала і
помідори.
Смачного!
Вітаємо усіх професіоналів та
аматорів з їх святом і зичимо найголовнішого: хай ловиться!
Сабанєєв Л.П. Життя та ловля прісноводних риб / Л.Сабанєєв - К.:Фірма "Довіра",1992.-384 с.: іл. - У 2-х кн.
У книзі розповідається про біологію і життя риб, про методи їх лову і різні рибальські снасті.
Думич М.М. Рибальці про риб України: Секрети поплавцевої вудки / М.Думич - Полтава: ОДГВ "Полтавський літератор", 1994 - 152 с.
У книзі подані кращі відомості про рибальство і поради любителям проводити свій вільний час з вудкою.
Думич М.М. Зимова риболовля: Секрети поплавцевої вудки / М.Думич - Полтава: ОДГВ "Полтавський літератор", 1994. - 124 с.
У книзі зібрані необхідні відомості про зимове спорядження рибалки і детально описані снасті для ловлі риби взимку.
Щиро запрошуємо до нас у центральну районну
бібліотеку
познайомитися з книгами,які є у фондах нашої бібліотеки, можливо
вони стануть вам у пригоді.
Тетяна Мостова - завідуюча відділом обслуговування центральної районної бібліотеки
Коментарі
Дописати коментар