четвер, 27 червня 2013 р.

Ловись рибка велика і маленька




Людина з незапам'ятних часів звертала свій погляд до моря, річки, озера в надії знайти у водних просторах багате і довготривале джерело прожитку. Так поступово склалася особлива група людей - рибалок, які спочатку по - любительськи, а з часом і професійно стали постачати нас смачною рибою.
Рибальство, яке включає вилов не тільки морських і річкових риб, але й інших водних тварин, стало однією з провідних галузей промисловості для багатьох країн. І не дивно, що в розпал літа, в деяких країнах відзначається професійне свято.
Поряд з іншими країнами Україна також відзначає це професійне свято. День рибака в Україні відзначається в другу неділю липня (відповідно до Наказу Президента №464/95 від 22.06.1995). 
День рибака є одним з улюблених літніх свят як самих рибалок - особливого братства, яке об'єднує людей різного віку і занять, - так і людей, які ніколи не тримали вудочку.
У свято Дня рибака можна привітати всіх, хто поєднав життя з цією романтичною й складною професією, а також всіх, для кого риболовля - спорт, хобі, особливий стан душі, спосіб злиття з природою.
В центральній районній бібліотеці з нагоди цього свята бібліотекарі відділу обслуговування провели годину  корисних порад  «Що чіпляти на гачок», де поділилися з користувачами веселими історіями та порадами бувалих рибалок, а також своїми улюбленими  рецептами.
Отже пропоную вам декілька  рецептів  від   бібліотекарів:
Заливна риба:
У каструлю налити води. Додати петрушку, цибулю, моркву, лавровий лист, гвоздику і перець. Рибні кістки покласти також в каструлю. Поставити на вогонь і варити 30 хвилин. Після того як бульйон готовий, процідити, додати шматки риби. Варити рибу близько 10 хвилин. Рибу вийняти і нарізати. Укласти у форму. Прикрасити листочками петрушки, фігурно - нарізаним яйцем, відвареною морквиною, лимоном, маслинами або горошком. Желатин розвести водою, дати набрякнути. Рибного бульйону повинно вийти близько 4 склянок, якщо у вас менше, то додати води, якщо більше, то уварити бульйон. Вимкнути вогонь. Злегка остудити. Додати набряклий желатин в бульйон. Поставити каструлю на вогонь. При постійному помішуванні довести до кипіння, але не кип’ятити. Залити рибу у формочках бульйоном. Остудити, поставити в холодильник для застигання. Заливна риба готова.

Риба, смажена в клярі:

Для початку нарізаємо рибу невеликими шматочками. Потім ці шматочки солимо, перчимо і додаємо різні спеції за смаком. Залишаємо настоятися рибу 30 хвилин.
Тепер  готуємо кляр  для нашої рибки. Збиваємо яйця разом з сіллю. Потім додаємо молоко і все добре змішуємо. Після цього додаємо борошно і перемішуємо до однорідної маси. Кляр готовий!
Беремо шматочки риби і  умочити  в приготованому клярі. Смажимо на олії до золотистої скоринки.

Риба в кожусі:

Беремо рибу, очищаємо її, прибираємо всі нутрощі, миємо й нарізаємо невеликими шматочками. Потім беремо приправу і натираємо нею шматочки риби і поливаємо їх лимонним соком. Залишаємо на півгодини, щоб риба замаринувалась. Потім беремо картоплю, пропускаємо її через тертку. Тепер переходимо до обжарки риби, для цього обвалюють її в борошні, потім у яйцях і картоплі. Виходять котлети, які ми обсмажуємо на сковороді з олією з обох боків на середньому вогні. Подаємо до столу з гарніром з овочів, можна без нього. Риба в кожусі готова.

Рецепт риби в сметані:

Почистіть рибу, видаліть нутрощі, відріжте голову, плавці і хвіст. Потім добре її помийте, наріжте шматочками і посоліть.
Помийте кріп і подрібніть його. Розтопіть вершкове масло. Змастіть форму соняшниковою олією і викладіть в неї шматочки риби і кружок лимона. Потім полийте рибу вершковим маслом, посипте кропом і рівномірно залийте сметаною.
Розігрійте до 180 градусів духовку і тушкуйте в ній рибу в сметані, поки вона не приготується.
Потім дістаньте форму з духовки, викладіть рибу в сметані на блюдо і подавайте до столу. Риба в сметані готова.

Уха по-домашньому:

      Рибу слід почистити, ретельно промити і розділити на 3 частини. У підсолений окріп покладіть розрізану на четвертинки картоплю, дрібно нарізану цибулю, порізані соломкою моркву, корінь петрушки і варіть на слабкому вогні близько 20 хвилин.
      Зніміть піну, покладіть лавровий лист, перець, прокип'ятіть близько 5-ти хвилин. Збільшивши вогонь, опустіть в готовий бульйон великі шматки риби. Варити потрібно на помірному вогні близько 20 хвилин. В кінці уху посоліть за смаком, заправте зеленню петрушки, кропу, зніміть з вогню. Дати настоятися під кришкою 8-10 хвилин і можна подавати на стіл.

Окуні в духовці:

        Рибне філе збризнути соком одного лимона і посолити. Чотири помідори розрізати на дрібні шматочки і також посипати сіллю. Розігріти духовку і покласти окуня на деко. Зверху - нарізану цибулю, шматочки сала і помідори. 
Смачного!


     Вітаємо усіх професіоналів та аматорів з їх святом і зичимо найголовнішого: хай ловиться! 



 Сабанєєв Л.П. Життя та ловля прісноводних риб / Л.Сабанєєв - К.:Фірма "Довіра",1992.-384 с.: іл. - У 2-х кн.

У книзі розповідається про біологію і життя риб, про методи їх лову і різні рибальські снасті.




 Думич М.М. Рибальці про риб України: Секрети поплавцевої вудки / М.Думич - Полтава: ОДГВ "Полтавський літератор", 1994 - 152 с.

 У книзі подані кращі відомості про рибальство і поради любителям проводити свій вільний час з вудкою.





Думич М.М. Зимова риболовля: Секрети поплавцевої вудки / М.Думич - Полтава: ОДГВ "Полтавський літератор", 1994. - 124 с.

 У книзі зібрані необхідні відомості про зимове спорядження рибалки і детально описані снасті для ловлі риби взимку.

  Щиро запрошуємо до нас у центральну районну бібліотеку
 познайомитися з книгами,які є у фондах нашої бібліотеки, можливо вони стануть вам у пригоді.

Тетяна Мостова  - завідуюча відділом обслуговування центральної районної бібліотеки

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.