четвер, 8 квітня 2021 р.

УВАГА! ЦІКАВА КНИГА!

 



Шановний читачу!

Фонд Дібрівської сільської бібліотеки поповнився чудовим краєзнавчим виданням:  Полтавщина козацька: від Люблінської унії до Коломацької ради. Front Cover. В. О Мокляк. АСМІ, 2008 - Cossacks - 263 pages ..

Автор книги  Володимир Олександрович Мокляк, наш земляк – полтавець, народився у с. Руденківка Новосанжарського р-ну Полтавської обл. – історик, бібліограф, музейник.

З 1993 займається розробкою козацької тематики у розрізі історії козацької доби Полтавщини. Автор наукової концепції експозиції «Полтавщина у кін. XIVXVIII ст.», тематичних структур та тематико-експозиційних планів виставок, сценарію телевізійного фільму «Полтавський краєзнавчий музей» (1991), понад 100 публікацій у часописах, наукових збірниках,  окремих наукових видань, колективних монографій, ряду матеріалів та досліджень, у т. ч. з історії церкви на Полтавщині. Член редакційної колегії ряду наукових збірників, наукового щорічника «ПЄВ».

Нагороджений Почесними грамотами Полтавської міськради, Полтавської облдержадміністрації, Міністерства культури і мистецтв України. Лауреат обласної  премії ім. Самійла Величка (2007).


Я зараз тримаю в руках книгу , у якій автор намагався висвітлити події, що відбувалися на Полтавщині в добу козацтва - від Люблінської унії 1569 р. - до Коломацької ради 1687 р. Це досить тривалий і цікавий період. Час зародження і становлення козацтва в Україні, боротьби за національну самоідентичність, за віру, розширення козацьких прав і привілеїв, боротьби за незалежність, утворення козацької держави у середині XVII століття та часу Руїни. Полтавщина завжди була в центрі майже всіх згаданих подій, особливо у першій половині XVII століття.  Ця праця є результатом багаторічних досліджень автором теми історії козацтва на Полтавщині і розпочиналася зі збору матеріалів для побудови нової експозиції у Полтавському краєзнавчому музеї, яка нині розповідає про історію Полтавщини у кінці XIV - XVIII століттях. Працюючи над книгою автор намагався уникати політичних оцінок подаючи лише факти. Маючи на меті показати більш широко палітру внутрішнього життя Полтавського краю козацької доби, автор вводив до тексту книги першоджерела чи витяги з них. При написанні роботи використовувалися як публікації першоджерел так і архівні матеріали Центрального Державного історичного архіву України у м. Києві, Інституту рукописів національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського, Державного архіву Полтавської області, Дніпропетровського історичного музею, фонди Державної історичної бібліотеки України, Науково-довідкової бібліотеки державних архівних установ України, Полтавської обласної наукової бібліотеки ім. І.П. Котляревського, бібліотеки Полтавського державного педагогічного університету ім. В. Г. Короленка, Державної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка (м. Харків), відділу краєзнавства Дніпропетровської обласної наукової бібліотеки.

Пропонована Вашій увазі книга є лише першою частиною задуманого автором дослідження з історії козацтва на Полтавщині, вона досить цікава і буде корисна , історикам, краєзнавцям, всім тим  хто любить історію свого краю!

 

Людмила Супруненко , бібліотекар Дібравської сільськох бібліотеки

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.