понеділок, 5 квітня 2021 р.

Перша в світі Конституція



 5 квітня 1710 року  була прийнята перша Українська Конституція біля містечка Тягина на правому березі річки Дністер. Повна назва цього документу -«Договір та Встановлення прав і вольностей Війська Запорозького та всього вільного народу Малоросійського між  Ясновельможним гетьманом Пилипом Орликом та між Генеральною старшиною,полковниками,а також названим Військом Запорозьким, що за давнім звичаєм і за військовими правилами схвалені обома сторонами вільним голосуванням і скріплені найяснішим гетьманом урочистою присягою.

           


 Реальної сили Конституція Пилипа Орлика  так і не набула,оскільки складалася вона на чужині. Та її укладачі не мали змоги повернутися в країну. Але в історії вона залишилася ,як оригінальна правова пам’ятка,яка  вперше в Європі обґрунтовує можливість існування  парламентської  демократичної республіки. Оригінал першої сторінки Конституції зберігається в Національному  архіві Швеції. Прогресивне людство зберігає  пам’ять про Пилипа Орлика насамперед,  як про автора першої  в історії людства  Конституції демократичного суспільства. 


   Цими днями в Кибинській сільській бібліотеці презентувала книжкова виставка "Мій край ,моя історія жива" 


На виставці  розміщена література за допомогою, якої читач може перенестися в далекі історичні часи, дізнатися коли і де була прийнята перша українська Конституція.

Надія Глушко, бібліотекар Кибинської сільської бібліотеки.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.