четвер, 1 квітня 2021 р.

Неперевершений казкар всіх часів і народів


            

        Міжнародний день дитячої книги – свято, встановлене з ініціативи та за ухвалою Міжнародної ради дитячої книги. Відзначається щороку 2 квітня (починаючи з 1967 р.) у день народження великого казкаря Ганса Крістіана Андерсена (1805–1875 рр.).

        Читаючи книги, ми звертаємо увагу на прізвище автора, який її написав. Таких прізвищ по всьому світові – мільйони, але мало знайдеться письменників, які би заслуговували на звання: «Великий казкар», «Добрий чарівник», «Король казок». Саме таким  був, є і буде датський письменник, казкар – Ганс Крістіан Андерсен. Від феї долі Андерсен отримав чудовий скарб – здатність бачити чарівне у всьому. А ще міг розгледіти перлину навіть у стічній канаві. Образи багатьох казок прийшли до нього з дитинства. Адже на вулицях його рідного Оденсе було стільки цікавого! Він вчився розуміти голоси птахів, слухати вітер, що співає в зеленому листі, спостерігати за сонячними промінчиками, що заплуталися в кожній калюжці, в місячному сяйві бачити чарівних ельфів. Ганс дружив з краплями роси і квітами і записував їх дивовижні історії  в книгу свого серця.  У казках Ганса Крістіана Андерсена немає повчань. У них тільки мрія – мрія про людей, що вміють бачити красу навколишнього світу. А якщо і відбуваються якісь сумні події, то лише тому, що вони потрібні для нашого ж розвитку і блага. Адже життя – це найпрекрасніша казка.                                                                                                                      Чарівному казкарю належать романи, п’єси, вірші, проте в літературі він залишився перш за все, як автор казок та історій, що склали 24 збірки, виданих в 1835–1872. Світову славу Андерсену принесли  - казки, в яких поєднується романтика і реалізм, фантазія та гумор і сатира. Його казки перекладені більш ніж 150 мовами світу, вони стали основою для численних екранізацій, мультфільмів,балетів. Всесвітньо відомі казки для дітей і дорослих: «Снігова королева», «Гидке каченя», «Кресало», «Дюймовочка», «Непохитний олов’яний солдатик», «Русалочка», «Дикі лебеді», «Свинопас», «Принцеса на горошині», «Оле – Лукойє» та інші не втрачають популярності  і в наш час.                                      Ці неперевершені казка ходили світом і завітала до Єрківської сільської бібліотеки на полиці книжкової виставки «Мандрівка казковим світом Ганса Крістіана Андерсена».  Перш за все, привертають увагу чарівні казки та їх яскраве оформлення. Також з книг ми дізнаємося про творчий шлях Г. К. Андерсена та цікаві факти із життя данського письменника.

                                                       Любі друзі!

Якщо ви хочете бути успішними, жити в процвітаючій країні - читайте книги! Після закінчення карантинних обмежень, завітайте до бібліотеки та пориньте в чарівний світ казки. Адже саме книга вселяє в нас любов до рідної України, повагу до інших народів, інтерес до їхньої культури, виховує почуття патріотизму. Вона навчає рідної мови, доносить до нас глибину і красу слова, допомагає усвідомити його велику силу.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.