четвер, 1 квітня 2021 р.

Микола Гоголь – українська легенда

 


  Микола Гоголь народився 1 квітня 1809 року в селі Великі Сорочинці нинішньої Полтавської області, на українській землі, і тому має велике значення для української літератури. Гоголь прийшов у світ ранньої весни, коли в природі все ще тільки живе передчуттям справжнього розмаю, коли глибинна сила пружинить гілки дерев, і проліски в лісах прострілюють торішнє листя.

Син Полтавщини, земляк Г. Сковороди та І. Котляревського, Микола Васильович ніколи не втрачав зв’язок зі своєю Батьківщиною, родинним гніздом. Україна була для нього не лише місцем, де він народився і виріс, а й цілющим джерелом, яке щедро живило душу письменника.

         Гоголь – це диво та загадка українського таланту. Писав переважно російською мовою, але його твори прославили Україну на увесь світ. Гоголь став святом! При самій лише згадці імені письменника обличчя людей стають світлішими і добрішими, очі нових поколінь – через простори часу квітнуть усмішками розуміння і вдячності. Двом великим культурам – як українській, так і російській, він належав однаковою мірою, дві мовні стихії живили його творчість.

 

    До 212-річчя від дня народження Миколи Васильовича Гоголя Біликівська сільська бібліотека  підготувала книжкову виставку «Таємничий, загадковий Гоголь». Експозиція містить твори автора російською та українською мовами, а також  дослідження про його життя і творчість.

 

                                            Наталія Ганженко, бібліотекар Біликівської сільської бібліотеки

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.