вівторок, 6 листопада 2018 р.

Велесова ніч, або Хеловін у бібліотеці...




У кожної країни свої традиції. Скільки країн - стільки і звичаїв. Наша Україна славна своїми святами. Про одне з них, яке святкували пізньої осені, знають не всі. А називалось воно Велесова ніч. Хлопці вичищали з гарбуза середину. Потім прорізали в гарбузі но­жем здоровенні очі, носа та величезного вишкі­реного рота і ста­вили всередину свічку. Свічку запалювали і ман­дрували зі своїм витвором темними вулицями. Уявіть собі, скільки це гарбузове страховисько зчиняло переполоху, сміху і галасу... Тривала забава майже цілу ніч, не завдаючи нікому шко­ди.

Хто його знає, може, ця гра, що збирала до гурту всіх охочих повесели­тися, і була отим улюбленим осіннім святом, що з України попрямувало цілим світом і в кожній країні отримало свою назву. Докотилося воно через моря-океани аж до США і Канади, де назвали його "Переддень всіх святих", або "Хелловін" - "святий вечір".
Забобонні люди вважали, що в останню ніч жовтня, коли сонце відступало перед силами темряви, до них можуть прийти відьми, чаклуни, будинкові привиди, духи, чорні коти та іншої нечисті. Тільки в цю ніч нечисть володіє силою і користуватися нею. З допомогою чарівництва і через димоходи вони злітали в небо, де влаштовували грандіозний шабаш. А супроводжували їх при цьому чорні коти…
         На святі, що проходило в Миргородській районній бібліотеці для дітей, не було тільки котів. Другокласники гімназії ім. Т.Г. Шевченка та спецшколи І-ІІІ ступенів №5 завітали до бібліотеки в костюмах Кощіїв Безсмертних, відьмочок, Баби Яги, привидів, чаклунів, вампірів, зомбі, дракул... А гарний настрій всім присутнім дітям та батькам подарували Кощій Безсмертний і Баба Яга.
 
Зоя Єщенко, провідний бібліотекар Миргородської раонної бібліотеки для дітей

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.