понеділок, 12 листопада 2018 р.

Радіодиктант "Крила України"

 
     День українського писемності та мови - державне свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. Встановлене воно було 9 листопадад 1997 року Указом президента № 124/97 " Про День української писемності та мови" на підтримку "ініціативи громадсьих організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства". 
      За православним календарем - це день вшанування пам'яті преподобного Нестора-літописця - письменника-агіографа, основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.
       Традиційно, в День української писемності та мови тисячі українців у всьому світі писали Радіодиктант національної єдності.   Цьогорічний хештег Радіодиктанту - #Пишеморазом.
Уже традиційно Диктант проводив відомий мовознавець Олександр Авраменко. Цьогоріч автор обрав тему - " Крила України". Користувачі нашої бібліотеки  уже в друге (брали  в 2017році) взяли участь у написанні Радіодиктанту   національної  єдності. Переселенка, пенсіонерка Валентина Городник згодилася принести радіоприймач.   З великим старанням диктант писали: пенсіонери - Галина Подоляка, Ольга Зінченко, Валентина Городник; листоноша Оля Гасенко та завідуюча Попівської сільської бібліотеки Любов Демидко.


                 В бібліотеці для всіх присутніх був організований відкритий перегляд літератури
        "О мово моя, душа голосна України", де зможуть прочитати про виникнення писемності
       та відчути красу української мови.





        До бібліотеки  завітали учні Попівської ЗОШ І-ІІІ ст. Дарина Нестеренко та Андрій Іванайський, які теж познайомились з переглядом літератури.

   "Запашна, співуча, гнучка, милозвучна, сповнена музики і квіткових пахощів - стількома епітетами супроводжується визнання української мови... Той хто зневажливо ставиться до рідної мови, не може й сам викликати поваги до себе". Так писав Олесь Гончар. Отже любіть, вдосконалюйте, поважайте нашу рідну мову і говоріть  лише українською.

         Любов Демидко, завідуюча Попівською сільською бібліотекою - філіалом.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.