понеділок, 26 листопада 2018 р.

Пам’ять не стерти рокам

Єрківчани вшанували пам’ять жертв голодоморів   1932 –  1933 років                                                          
                                                        За жінок, чоловіків,  дітей 
За малих, дорослих і старих,    
Не співала півча похоронна,
Не лунали дзвони за впокій…  
                                     Ні труни, ні хрестів, і ні тризни,                                   
  Прямо в яму, навіки віків.   
  Чорна сповідь моєї Вітчизни,  
 І її затамований гнів.  

     В четверту суботу листопада в усіх куточках України б’ють поминальні дзвони, припущені державні прапори на знак глибокої трагедії українського народу та вшанування пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій. Кожен із нас переосмислює нашу історію, трагічні її сторінки, які примушують стискатися людські серця. Одна з найстрашніших таких сторінок – Голодомор , який призвів до небачених безневинних жертв.  85 років тому мільйони синів і доньок України, мільйони невинних людей, мільйони наших рідних і близьких були без жалю винищені голодомором. 85 років тому наш народ пережив катастрофу, яка могла зупинити життя всієї нації. Голодомор приніс не лише страждання і смерть. Він посіяв страх серед людей. Тільки правда про геноцид українського народу і чиста пам’ять про усіх полеглих здатна звільнити нас від мороку минулого.  У цей  скорботний  для всієї України день,
 23 листопада, єрківчани прийшли  до пам’ятного знаку 




  на мітинг – реквієм «Скорботна свічка пам’яті святої» , щоб вшанувати пам’ять жертв голодоморів 1932 – 1933 років. Із сумом та тривогою у серці Катерина Зубковська розповіла про трагізм та жахи, які спіткали український народ в роки голодомору. 



Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять своїх односельчан та   українських селян, які загинули мученицькою смертю від голоду, заподіяного сталінським тоталітаризмом у 1932-1933 роках. Панахиду по жертвам голодомору відправив отець Георгій.

 Жителі села  поклали квіти до пам’ятного знаку. 

Бібліотекар Людмила Роменська закликала всіх присутніх 24 листопада о 16 годині приєднатися до Всеукраїнської акції «Запали свічку» на знак скорботи і пам’яті про мільйони загублених життів.
Також вона запросила відвідати  Єрківську сільську бібліотеку та ознайомитися з переглядом літератури «Чорна сповідь твоя, Україно».
     
Говорячи словами О.Міщенка «Мертвим нікому довіритися, крім живих, — і нам треба так жити тепер, щоб смерть наших людей була виправдана щасливою і вільною долею нашого народу». Мільйони людей, які загинули у 1932-33 роках голодною смертю, не можуть безслідно розчинися у часі і просторі. Про них пам’ятатимемо ми - їх онуки та правнуки. Пам’ять про Голодомор має бути вічною, як реквієм, як пересторога  всім сущим на Землі.


                           Людмила Роменська, бібліотекар Єрківської сільської бібліотеки - філіалу

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.