понеділок, 10 лютого 2014 р.

Галілео Галілей


15 лютого минає 450 років від дня народження  Галілео Галлея – італійського  фізика, механіка, астронома, філософа і математика, одиного із засновників точного природознавства Нового часу.
            Він зробив значний внесок у науку свого часу: першим створив і використав телескоп для спостереження за небесними тілами. Зробив ряд видатних астрономічних відкриттів – виявив фази Венери, плями на сонці, чотири супутники Юпітера і гори на місяці. Своїми експериментами спростував метафізику Аристотеля і заклав фундамент класичної механіки, зокрема динаміки.
            Багато досліджень Галілея присвячені фізичній оптиці, питанням природи кольору. Він сконструював гідростатичні ваги для визначення питомої ваги твердих тіл, а також термометр.
            Галілео Галілей був притягнутий до суду інквізиції за прихильність до «єретичного» вчення Коперніка про рух Землі навколо Сонця і був змушений, присягнути в тому, що відрікається від єресі та своїх переконань.
            Залишаючись відданим католиком, Галілей не похитнувся у своїй вірі у незалежність науки. За чотири роки до смерті, в 1642 р., перебуваючи під домашнім арештом, він таємно переправив у голландське видавництво рукопис своєї другої книги «Дві нові науки». Саме ця робота дала народження сучасній науці.
              З нагоди дня народження великого вченого працівники відділу обслуговування центральної районної бібліотеки підготували мультимедійну презентацію.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.