понеділок, 10 лютого 2014 р.

Літературно-краєзнавче свято у Великих Сорочинцах.


до  150 -річчя від дня народження Володимира Самійленка

        
         Дуже часто поети приходять до своїх читачів через роки грубими фоліантами або тонесенькими томиками на полицях. А буває й так, що рядки поета живуть серед людей, співаються, читаються, так би мовити, не іржавіють, хоч мало хто знає кому вони належать. Так сталося і з майстром художнього слова Володимиром Івановичем Cамійленком.
          На виконання Постанови Верховної Ради України від 19 листопада 2013 року № 702- VІІ «Про відзначення 150- річчя з дня народження Володимира  Володимира Самійленка» 6 лютого   у приміщенні Великосорочинського будинку культури   відбулося літературно-краєзнавче свято „Творець перлин правдивої поезії”, підготовлене центральною районною бібліотекою, районним будинком культури, Великосорочинською сільською бібліотекою, Великосорочинським будинком культури, Великосорочинською дитячою музичною школою, Великосорочинською ЗОШ.
         Програма заходу була насиченою цікавими виступами і номерами. Лунали ліричні і гумористичні поезії, українські народні пісні, розповіді й теплі побажання. Перед початком гості свята із зацікавленістю оглянули викладку матеріалів про видатного письменника „Лицар українського слова”.

         Привітала присутніх і розпочала захоплююче дійство ведуча, провідний бібліотекар відділу обслуговування ЦРБ Людмила Ігольніцина.  
         Володимир Cамійленко прожив важке, стражденне життя. Недоля постійно переслідувала його. Він терпляче ніс свій хрест, не розмінюючи золота душі на „п’ятаки мідних правд”, знаходячи єдину втіху у творчості. Основні віхи життєвого і творчого шляху поета висвітлила завідуюча сільською бібліотекою Валентина Дерев’янко.

         Шевченківська тема – одна з провідних в творчості Володимира Cамійленка. Його поезію „На роковини смерті Шевченка” виразно прочитала Альона Пономаренко.

         Ніжно, привабливо, мелодійно звучали ліричні вірші „Ридання душі”, „Пісня”, „Весняні пісні”,  “Україні” „Зорі” у декламуванні учениць загальноосвітньої школи Ані Петрунь, Ані Голованової і Ані Дерев’янко.

         Багато творів Володимир Cамійленко задумував з музичним супроводом. Серед них марш „Україна” і популярна „Вечірня пісня”, зміст яких прекрасно донесла сорочинський соловейко Ольга Ковтун, акомпаніатор Ірина Радченко.

         Гумористична поезія „Невдячний кінь” у майстерному виконанні заслуженого працівника культури України Володимира Подоляки викликала нестримний сміх слухачів.

         Сподобалася аудиторії й емоційна декламація Ані Петрунь і Валентини Міщенко перекладів Володимира Cамійленка „Метелик і капуста” П’єра Лашамбоді і „Ранок” Івана Нікітіна.
         На всіх приємне враження грою на бандурі справила учениця дитячої музичної школи Каріна Назаренко.

         Читати й перечитувати поета велика втіха. З виданнями, що містять твори й біографічні відомості самобутнього, оригінального
митця ознайомила присутніх провідний бібліотекар ЦРБ Світлана Ісаєва.
        


Найбільшу насолоду та радість привніс у свято віночок українських пісень, яскраво представлений народним аматорським фольклорно-етнографічним вокальним чоловічим ансамблем „Жабокрюківські дядьки”, керівник заслужений працівник культури України Михайло Троцак.

Красивим солоспівом української народної пісні „Закувала зозуленька” зачарувала директор будинку культури Валентина Міщенко.

Жартівливими піснями „Я люблю Петруся” і „Ой, джигуне,  джигуне” порадували учениця Вікторія Калініченко і викладач музичної школи Ольга Ковтун.  
         У своєму виступі секретар сільської ради Ірина Миколаївна Пазинич наголосила на тому, що сорочинчани шанують і поважають славетного односельця за значний внесок у скарбницю української літератури, оспівування рідної мови і краси людських почуттів, незламність у життєвих негараздах і вірність призначенню поета.

         Присутня на зібранні директор Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.П.Котляревського, заслужений працівник культури України  Тетяна Іванівна Зеленська висловила щиру вдячність за запрошення і відмітила гарну організацію вечора, підкреслила багатогранність творчості Володимира Cамійленка, актуальність його поезії в наш час.

Свято вдалося на славу. Заключним його акордом став вірш „Найдорожча перлина”, неперевершено прочитаний Володимиром Подолякою.  
         Володимир Іванович Самійленко дорогий кожному з нас за безмежну відданість своєму народові, за любов до рідної Полтавщини, а його творча спадщина назавжди залишиться в наших серцях.

Людмила Ігольніцина,  провідний бібліотекар  Миргородської центральної районної бібліотеки
        

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.