середу, 12 лютого 2014 р.

Почесна відзнака книг для дітей



                          
                                                   
                     Ні! Я жива! Я буду вічно жити
                    Я маю в серці те, що не вмирає...

25 лютого вся Україна святкуватиме день народження видатної поетеси, перекладача, громадського діяча Лесі Українки.
Л.Українка мріяла стати художником, бо гарно малювала; музикантом, бо мала неабиякий хист до музики. І не знала дівчинка, що в серці вже поселилася Муза, що її поезії судилося стати в майбутньому окрасою української літератури.
Творчість Лесі Українки багата і різноманітна. ЇЇ поезія свідчить про велику любов до рідної землі, вболівання за долю свого народу. Цілу збірку українських пісень, казок, ігор зібрала поетеса, записала і передала нам у спадок.
Маленька Леся була така ж, як і ми. Любила бігати лісами і луками, плела віночки, співала пісні, заслуховувалася казками й переказами.
            «… В дитячий любий вік,
            В  далекім ріднім краю,
            Я чула казку. Чула раз,
            А й досі пам’ятаю.
            Кохана сторона моя!
            Далекий рідний краю!
            Що раз згадаю я тебе,
            То й казку цю згадаю!»
            Тож цілком виправдано, що найкращі сучасні художні твори для дітей відзначають премією імені Лесі Українки.
1971 року Україна вшановувала столітній ювілей Лесі Українки. Того ж року було прийнято рішення про вручення письменникам за найкращі твори для дітей щорічної премії її імені. 1972 року першим лауреатом стала незабутня Наталя Забіла за драматичну казку «Троянові діти», п’єсу-фантазію «Перший крок» і поетичні твори.
Районна бібліотека для дітей отримала книгу Мовчун А.,Мовчун Л. Лауреати премії       ім. Лесі  Українки дітям / А. Мовчун, Л.Мовчун. – Луцьк: ПрАТ «Волинська обласна друкарня, 2012.-2000с. Ця книга – перша в серії. До книги входять твори Наталі Забіли, Івана Багмута,  Всеволода Нестайка, Бориса Комара,Вадима Скомаровського, Михайла Слабошпицького,Володимира Лучука, Василя Василашка,  Дмитра Білоуса, Анатолія Камінчука, Анатолія Качана, Зірки Мензатюк та Дмитра Чередниченка.
В книзі розповідається дітям про митців, чиї книги були відзначенні цією престижною нагородою, і знайомить дітей молодшого шкільного віку з їхніми творами та цікавими фактами біографії. Оскільки лауреати премії              є визначними постатями української культури, знання про них розширить інтелект молодших школярів.
Бажаючих прочитати книгу,  гостинно запрошуємо до районної бібліотеки для дітей.

Катерина Яневич, бібліотекар І категорії  районної  бібліотеки для дітей

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.