середу, 19 лютого 2014 р.

Мово рідна! Мово невмируща!



 

До Міжнародного дня рідної мови

21 лютого представники всіх націй і народностей відзначають Міжнародний день рідної мови. Це свято було проголошене на Генеральній конференції ЮНЕСКО, яка відбулася 17 листопада 1999 року. Головна декларована мета Міжнародного дня рідної мови — сприяння мовній різноманітності світу і стимулювання вивчення іноземних мов населенням різних країн, а починаючи з  лютого 2000 року цей день відзначають і в Україні.
Мова - це характер народу, його пам’ять, історія і духовна могутність. У ній - народні звичаї і традиції, побут, сучасне і минуле, досвід, краса і сила душі. Для мільйонів українців вона була та є рідною мовою їхніх дідів, батьків і буде мовою їхніх дітей. Наш видатний земляк Панас Мирний писав: «Найбільше і найдорожче добро в кожного народу - це його мова, ота схованка його духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподівання, досвід, почування». З дитинства і до старості людина користується мовою. Люди обмінюються думками, спілкуються між собою, живуть у суспільстві й саме в ньому вчаться правильно говорити літературною мовою - милозвучною, багатою, прекрасною.
Мова - це чудовий дар, який ми отримали у спадок від сотень поколінь і користуючись рідною мовою, зберігаємо, розвиваємо її, щоб із чистим сумлінням передати її - могутню і
ніжну - прийдешнім поколінням.
Одним із основних напрямків в роботі бібліотек є популяризація української мови, кращих творів української класичної та сучасної літератури та традицій рідного краю. Тому працівники відділу обслуговування центральної районної бібліотеки, до дня рідної мови  провели день інформації «Берегти її, плекати. Буду всюди й повсякчас, - Бо ж єдина – так, як мати, - мова в кожного із нас!». Користувачів бібліотеки ознайомили з вебліографічною довідкою «Рідна мова поетична і пісенна», в якій розповідається про свята, що присвячені вшануванню мови в Україні,  провели з відвідувачами бібліотеки тест – вікторину «Чи знаємо ми українську класику?..». Завдяки новітнім технологіям всі мали можливість не тільки почути, що відбувається на святі мови, а й побачити та були вражені міждержавною масштабністю цієї події. Також присутніх зацікавила  постійно діюча книжково – ілюстрована виставка  «О мово моя, душа голосна України» на якій представлено цікавий матеріал про мову, цитати та вірші.

Ми будемо жити і процвітати, доки з нами наша мова калинова. Вона допомагає нам спілкуватися між собою, занурює нас у неймовірну красу кожного нашого слова. Прекрасна, неповторна, мелодійна українська мова, А для нас, українців, вона єдина й безцінна, адже мова народна — це золотий запас душі народу, з якого ми виростаємо, яким живемо, завдяки якому маємо право милуватися й пишатися рідним краєм, повторюючи слова М. Рильського:
Мужай, прекрасна наша мово,
Серед прекрасних братніх мов.
Саме ми, заради прийдешніх поколінь, повинні зберігати і шанувати мову, як це робили наші славні предки. Любімо свою рідну мову, бо з нею наше майбутнє і майбутнє України!
Тетяна Мостова, завідуюча відділом обслуговування центральної районної бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.