вівторок, 9 березня 2021 р.

Вінок шани Кобзарю від бібліотек Миргородської територіальної громади

 

 


Значення  постаті Тараса Шевченка для українського народу важко переоцінити. «Шевченко – це митець, художник, який відкрив для української нації двері у безкінечність. Він є гарантом нашої вічності..» - так сказав про Великого Кобзаря Микола Жулинський.

День 9 березня , бібліотеки Миргородської територіальної громади  ознаменували проведенням масових заходів, присвячених Великому Кобзарю.

Зокрема, Єрківська сільська бібліотека провела поетичні віртуальні читання «Вінок Шевченкові сплітаємо із віршів», де Богдан Оврах та Анастасія Роменська читали свої улюблені вірші Тараса Григоровича,



 дует Єрківської бібліотеки «Мелодія душі» (Ольга Канцібер та Наталія Любченко) приготували для користувачів відеопривітання до дня народження Великого Кобзаря. В кімнаті народознавства Єрківської сільської бібліотеки оформлена постійно діюча книжкова виставка «Вічно буде поміж нас – України син Тарас»,


 для користувачів молодшого віку оформлена книжкова мозаїка «Слово, пісня , дума Кобзарева – ви окраса й суть мого життя».   Багато цікавого про втілення образу Кобзаря у монументальному мистецтві дізналися жителі села Єрок познайомившись з відкритим переглядом літератури «Шевченко у бронзі і граніті»,

У кожного віку – свій Шевченко.  При підготовці масових заходів, спрямованих на популяризацію творчості Великого Кобзаря, бібліотеки враховували ряд факторів: залучення якомога більшої кількості користувачів, орієнтація на їх вікові та психологічні особливості, підбір  захоплюючого матеріалу, цікаві форми викладу.  Так у Кибинській сільській бібліотеці для читачів юнацького віку  підготовлено виставку – присвяту «Тарас Шевченко навіки у серцях у нас»

Яскравості та самобутності  оформленим у бібліотеках району виставкам, переглядам, тематичним поличкам  додавали вироби народних умільців краю, присвячені Кобзарю,  малюнки та ілюстрації до його творів. Так , в Слобідській сільській бібліотеці  пройшла бібліозустріч «Живописних справ майстер», на якій присутні ознайомилися з  живописними полотнами Кобзаря .




Свою квітку у вінок шани Кобзареві вплела також  Петрівцівська сільська бібліотека Миргородської територіальної громади підготувавши літературний  букет «Поетичний вінок Кобзареві» великою популярністю в бібліотеці користується виставка – персоналія «Є в Шевченка народження дата, дати смерті в Шевченка нема».





У Зубівській сільській бібліотеці організовано виставку однієї книги Розсохи Людмили Олександрівни «Перекази про Тараса Шевченка на Миргородщині».

З метою активної популяризації творчості Великого Кобзаря та літератури про його життя та творчість використовувала різноманітні наочні форми роботи Біликівська сільська бібліотека, цікаво оформлена літературна альтанка «На струнах Кобзаревої душі», привернула увагу як дорослого так і дитячого користувача. До літературної альтанки ввійшла і яскрава книжкова виставка  - портрет «Співець народної долі».


У Дібрівській бібліотеці, 207 річниці від дня народження великого Кобзаря, приурочено книжково-ілюстративну виставку «Уклін тобі, Великий Кобзарю».

Цікаво пройшла поетична хвилинка у Хомутецькій сільській бібліотеці  За сторінкам «Кобзаря», де звучали вірші не лише Тараса Григоровича Шевченка, а вірш-присвята Шевченку «А що сказать, а що іще писати…» нашої землячки, відомої поетеси Наталії Харасайло. На заході була організована виставка – вшанування «Як «Кобзар» у хаті – буде щастя, знай!», де представлений «Кобзар» різних років видання . Через все життя пронесли у своїх серцях любов до Тараса Шевченка люди старшого покоління. До цього часу у їх оселях висять вишиті портрети поета. Усі його твори – безсмертні та цінні для нас, та найбільшу гордість українського народу  викликає Шевченківський «Кобзар».  



Шанують і свято бережуть память про тебе, Тарасе, праціники та користувачі  Гаркушинської  сільської бібліотеки. Тому виставка – вшанування «Шевченкові твори сяють мов зорі», привернула до себе неабияку увагу читачів.


 Світ знає поета передусім як поета. Втім природа щедро наділила великого українця ще й талантом художника. Саме цій грані таланту Кобзаря була присвячена мистецька панорама  «Т. Г. Шевченко – художник», яку підготувала  Шахворостівська сільська бібліотека. Молодь дізналася багато цікавого про навчання Тараса в майстерні В.Ширяєва, про його звязки з нашим земляком – художником І.Сошенком, про роль у житті поета всесвітньовідомого майстра пензля Карла Брюлова. Користувачі познайомилися з літературою , що представлена на книжковій виставці «Ми чуємо тебе, Кобзарю крізь століття» та виставкою – досьє «Великий Кобзар». Для користувачів дитячого віку організовано виставку літератури "Іду з дитинства до Тараса"


Поетична хвилинка у Шахворостівській бібліотеці завершилася відомою піснею Т. Петриненка «Україно»., адже єдиною любовю, яку проніс Кобзар через все своє стражденне життя, була Україна.

 

Ніна Бер’якіна, заступник директора публічної бібліотеки ім. Д. Гурамішвілі Миргородської міської ради.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.