четвер, 18 березня 2021 р.

«В її віршах – історія народу: його щасливі і тривожні дні»

 


ХХ століття увійшло в історію української літератури як століття поезії. У читацькій пам’яті лишаються не окремі рядки чи навіть вірші, а постаті поетів, і одними з найяскравіших є поети-шістдесятники – Д. Павличко, М. Вінграновський, І Драч, В. Симоненко. На чолі цієї невеликої когорти ми бачимо постать жінки – Ліни Костенко, яка стала символом честі і відваги. На нинішньому поетичному олімпі України серед інших майстрів слова вже кілька десятиліть живе вона як “нерозгадане чудо”, “голос народу”. Вслухайтесь у Слово Поета, серцем доторкніться його чар, вдумайтесь у глибокий зміст – і вам відкриється багато таємниць, життєвих і поетичних.

Отже, запрошуємо вас у поетичний світ Л. Костенко. А допоможе здійснити подорож  книжкова виставка “Ліна Костенко: особистість, поет, громадянин, яку організувала для своїх користувачів Шахворостівська сільська бібліотека Миргородської міської територіальної громади. Поезія Ліни Костенко - це приклад самовідданого і шляхетного служіння народові. Вона пробуджує почуття добра і справедливості, творить у людині людину. Вірші Ліни Костенко вчать любити рідну землю, рідну мову, рідний народ, прищеплюють почуття причетності до своєї історії, культури. Вони вчать відчувати прекрасне, бо це і є довершене, безсмертне мистецтво слова.

Ліна Костенко -яскрава і самобутня творча індивідуальність із власним усталеним світорозумінням. Горда і незалежна поетеса навіть у роки репресій не дозволяла цензурі краяти і шматувати свої підготовлені до друку твори. Ліна Костенко ніколи не зраджувала ні собі,ні поезії. Вона-одна з тих майстрів слова, які поєднують непоєднуване і залишаються унікальними в цьому. Її чудові твори про кохання, про воєнні роки, природу, дитяча література - все по-своєму особливе, але це не однопланова письменниця, вона йде вслід за подіями сьогодення.  На виставці зацікавив користувачів бібліографічний список літератури «Криголом українського духу», де рекомендуються не лише твори Ліни Костенко, а і література про неї та вислови відомих людей, колег по перу про поета.

 Ось лише декілька з них:

О. Гулько: «Ліна Костенко -особистість, яка здатна повести за собою мільйони, аби лиш врятувати їхні душі від морального зубожіння, занепаду.

Вона, як той фенікс, постійно відроджувалася із «попелу» болю, ганьби та заздрості. Це сучасна Жанна д’Арк, яка чує голос правди та віри».

Л. Малик: «Слово Ліни Костенко -це слово зі стилем, шармом та непідробною жіночною енергетикою».

І. Бакій: «Світ вслухається у кожне її слово, відкриваючи в ній Україну».

Г. Гордасевич: «Чоловічий розум, жіноче серце, а до того ще й нестримний темперамент – це поезія Ліни Костенко»

Для багатьох українців саме вона є тим певним мудрецем, який підказує, як прожити сьогоднішній день. І саме її вірші чи не найбільше цитують у соцмережах. Щороку українці влаштовують флешмоби під її ім’ям, а пісні на слова Костенко часто стають хітами.

            Завітайте у Шахворостівську бібліотеку!   Читайте Ліну Костенко!

 

 

Наталія Шовкопляс, бібліотекар І категорії Шахворостівської сільської бібліотеки

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.