суботу, 2 травня 2020 р.

Літературний набат




«Память…
 Вона - вічна,
Вона – невмируща»


        
Дорогі друзі! 8 травня ми вшановуємо День пам’яті та примирення. Друга світова війна наче пекуча рана, що досі болить чи не в кожній родині України.   Миргородська центральна районна бібліотека пропонує вашій увазі літературний набат, що спонукає замислитися та поглянути на історичні події тих часів під різними кутами зору, скласти свою власну думку, по-новому відчути трагедію війни. Це книги  про подвиги і про смерть, про любов і надію, про горе і радість, про бажання жити і самопожертву заради інших - словом, про те,  якою була ця війна насправді, і чим довелося за неї заплатити.

Довженко, О.П. Україна в огні: кіноповість /Олександр Довженко; передм. О.Підсухи. – К.:Україна, 2004.- 144 с.: іл.

Книга «Україна в огні» – це ніби підручник з історії, написаний не датами та мапами, а життями та переживаннями людей. Це історія полум'я, що охопило родину Запорожців та всю Україну, змусивши відправитись боронити рідну землю на фронт. “Ми б'ємось за те, чому нема ціни у всьому світі, — за Вкраїну". Кіноповість Олександра Довженка насичена подіями та яскравими описами тогочасних страждань та віроломних подій війни, що випали на долю мешканців села Тополівка.  Поетичність мови та гіркоту сюжету автор поєднав у майстерну розповідь про людську гідність та важкі випробування, яка вже стала класикою для декількох поколінь читачів.

Алексієвич, С. О. У війни не жіноче обличчя /Світлана  Алексієвич ; пер. з рос. В. Рафєєнка. – Харків: Віват, 2017. – 399 с. – (Нобелівська премія 2015).

«Усе, що ми знаємо про жінку, краще всього вміщуєтьсяв слово «милосердя». Є і інші слова – сестра, дружина, друг і найвище - мати… Жінка дає життя, жінка оберігає життя. Жінка і життя - синоніми»
С. Алексієвич

Найвідоміша книга Світлани Алексієвич і одна з найзнаменитіших книг про Другу світову, де війна вперше показана очима жінки. На найстрашнішій війні XX століття жінці довелося стати солдатом. Вона не тільки рятувала, перев'язувала поранених, а й стріляла зі «снайперки», бомбила, підривала мости, ходила в розвідку, «брала язиків».
…Жінка вбивала. Вона вбивала ворога, що обрушився з небаченою жорстокістю на її землю, на її будинок, на її дітей. Це була найбільша жертва, принесена нею на вівтар Перемоги. І безсмертний подвиг, всю глибину якого ми з роками мирного життя осягаємо.
Це перший із п’яти романів циклу «Голоси Утопії», що подарував авторці всесвітню славу та Нобелівську премію 2015 року. 

Загребельний, П.А. Європа – 45 : роман/Павло Загребельний; упоряд. М.Жулинського; ін-т літератури ім.Т.Г. Шевченка НАН України.- К.: САКЦЕНТ ПЛЮС, 2015. – 608 с., 27 с. Іл.
  
 Роман Павла Загребельного «Європа 45» – розповідає про події, які розгортаються в Західній Німеччині, Голландії, Франції, Італії. Поле битви – Париж, Рим, прирейнські міста і католицькі монастирі. Саме там ведуть боротьбу з нацизмом семеро людей різних національностей, різних поглядів і різної віри. Доля звела їх на війні, на ворожій німецькій землі, а ненависть до нацизму об’єднала. То був маленький інтернаціональний бойовий загін під командою українця Михайла Скиби. Голодні, загнані, зморені люди потрапили у самий вир війни і боролися з нею всіма своїми силами, подолали неможливі перешкоди, пройшли крізь пекельну небезпеку, щоб мати можливість повернутися до рідних домівок, до вільного і щасливого життя.
Кокотюха, А. Чорний ліс: роман /Андрій Кокотюха; передм. І.Патриляка. – 3-тє вид. – Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2018. – 304 с.
   Автор звертається до теми  українського повстанського руху в роки Другої світової війни. У Чорному лісі на Волині українці ведуть смертний бій на три фронти: з німцями, росіянами та поляками. Головному героєві — колишньому міліціонерові з Миргорода, зекові, радянському диверсанту — не так просто розібратися, хто ж є ворогом його народу. Утім, вроджене прагнення справедливості не лишає для нього сумнівів, на чиєму боці правда, а стрімке розгортання подій, у вирі яких він опинився, спонукає відстоювати її зі зброєю в руках.

Капранови, Б. Забудь-річка :роман/Брати Капранови. –
 К.:Нора-Друк, 2016.  544 с.
  
Багатогранна і неймовірно цікава книга Братів Капранових перенесе у довоєнний час, коли волею випадку троє друзів потрапляють на Другу світову війну під одним і тим же іменем - Степан Шагута. А вже у сучасному світі їхні нащадки знову ж таки, немов за помахом чарівної палички зустрічаються, закохуються і починають розкопувати оцей неймовірний клубочок історії, тісно переплетений чи не з кожним українцем. Адже радянська влада як могла, намагалася стерти будь-які прояви національної свідомості та пам'ять роду. Але це їм мало вдалося. Комсомолець, який воює у дивізії Галичина, син офіцера УНР опиняється в Червоній армії, а польський жовнір - в УПА. Як все це відбувалося і що сталося з ними потім - краще читати у книзі, адже письменники постаралися на славу. Неспроста ця книга попала в довгий, а згодом і короткий список літературної премії Книга року BBC.   

Вільчинський, О.К. Останній герой: повість /Олександр Вільчинський; худож.оформлювач О.М.Артеменко.- К.:ТОВ «КЕТС», 2013.- 224с.

Розповідь про двох справжніх чоловіків, які самі вирішують свої проблеми. Один з них - Олекса, вояка УПА, інший - Віллі, колишній піхотинець вермахту. Олекса після тривалих поневірянь на сході, повертається у рідне село, де залишив маму і дівчину. Але повертається не сам, а з новим товаришем, скаліченим у багаторічному полоні, що прибився до нього десь на Донбасі. З цього все й починається...


 
Шкляр, В. Троща : роман/Василь Шкляр.- Х.: Книжковий «Клуб Сімейного Дозвілля», 2018.- 416 с.

  «Троща» — роман про УПА, про перемогу людини над обставинами і над собою. Сам автор каже, що книга написана для того, аби показати світові, що українці не змирилися з режимом, і продовжують боротьбу, як і раніше. Для головного героя, вояка УПА, війна вже минула, проте боротьба не забулася. Та раптом він бачить на цвинтарі недавню могилу свого бойового товариша, і спогади наринають на нього з новою силою. «Свої» і «чужі», дружба та розбрат, кохання і зрада, помилування й помста, свобода й неволя… Перед його очима знов розгортаються бої та тривають допити, постають обличчя різних людей, та ніяк не з’являється личина зрадника…

Людмила Ігольніцина, провідний бібліотекар відділу обслуговування Миргородської ЦРБ

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.