четвер, 28 травня 2020 р.

Увага! Нова книга!


До  фонду Миргородської центральної районної бібліотеки надійшла нова книга -  «Генії проти ідіотів: Алгоритми української історії».


 Сергій Грабовський -  політичний аналітик, публіцист, журналіст, політолог, кандидат філософських наук, автор науково – популярних та публіцистичних книг, в своїй новій книзі , розповідає про унікальних особистостей, великих Українців, про яких не так відомо  більшості, але ж зараз вони повертаються з багаторічного забуття, щоби постати перед нами в усій величі свого таланту.
Сам автор пише: «Україна в наші часи робить не першу спробу ствердиться в колі європейських народів як рівноправна нація – держава. Тому варто згадати про тих, чиї грандіозні плани свого часу наразилися на нерозуміння співгромадян, так і несприятливі зовнішні обставини – можливо, це стане певним уроком для наших сучасників».
Автор надає чудову можливість читачам ще раз перегорнути сторінки історії, дивлячись на неї під деяким іншим кутком. Наприклад, я нічого не знала про роль масонів в  історії України. Проголошені ідеї об’єднання людей на засадах братерства, любові , рівності і взаємодопомоги – відчутний релігійний містицизм простежується в діяльності значного числа українських достойників того часу. На початку ХІХ століття активно діяли дві масонські ложі – полтавська та харківська. До членів харківський ложі входили Квітка – Основ`яненко, Гулак  - Артемовський…  А з діячів полтавській ложі достатньо назвати одне ім’я: Іван  Котляревський – творець новітньої української літератури та сучасної літературної української мови. До речі, серед тих , хто організував викуп Тараса Шевченка з кріпацтва були також масони. Масоном був і наш земляк Василь Капніст, який  в 1791 році таємно їздив до Пруссії  з проханням про військову допомогу для звільнення України від російського панування..  Іван Франко, Симон Петлюра, Михайло Грушевський і багато інших відомих постатей належали масонському братству.     
З цієї книги можна дізнатися багато невідомого та несподіваного, з захопленням поглинаючи в таємниці історії.
Книга буде цікавою широкому колу читачів – всім тим , кого хвилює становлення української державності
.




Грабовський, С. Генії проти ідіотів: Алгоритми української історії / Сергій Грабовський. – К. : Видавничий дім «Стилос», 2019. – 448 с.









 Маргарита Каймакова, провідний бібліограф ЦРБ.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.