понеділок, 19 лютого 2018 р.

Масляну гуляй – млинцями пригощай



                    
            Масляна є одним з найстаріших свят слов'янських народів. Справжня забава, яка зберегла свої традиції в наші дні з язичницької культури. Це смачне і неймовірно ситне свято триває цілий тиждень, який передує настанню Великого посту. Назва свята «Масляна» пов'язана з тим, що в тиждень перед Великим постом з раціону харчування виключалися м'ясні продукти, а ось молочні ще вживати було можна, як і традиційні складові для приготування млинців: молоко, яйця, масло, сметана. У народі це свято асоціюється з смачними печеними млинцями та веселими гуляннями. Мета таких гамірних масових заходів полягала в тому, щоб розбудити весну від сну і прогнати геть зиму.                                                                                           
          Українські звичаї, традиції знають, шанують та передають у спадок своїм дітям, внукам та правнукам члени клубу дозвілля для жінок «Єрківчанка», які і зібралися на фольклорні посиденьки «Масляну гуляй – млинцями пригощай». Бібліотекар розповіла про традиції, звичаї святкування Масляної, ознайомила з літературою в якій висвітлюється національні особливості українського свята з давніх часів до наших днів. На засідання клубу жінки завітали з традиційними смаколиками – млинцями. Пекли їх на масляному тижні щодня, а особливо багато їх готували, починаючи з четверга. Саме рум'яні млинці своєю круглою формою за часів язичництва асоціювалися у людей з сонцем.
Рецептами приготування своїх млинців поділилися: Тетяна Чоботаренко, Валентина Сергієнко, Ганна Байдіна, Ніна Ющенко, Галина Шапочка, Марія Канцібер, Ганна Ступка та Ганна Баришполець.                  
 Так, як святкування масляної супроводжувалося піснями, так і єрківські посиденьки не обійшлися без фольклорних пісень. Одна пісня змінювалася іншою і зачаровувала своїм звучанням. А завершилися фольклорні посиденьки чаюванням зі смачними млинцями.                                                   
 Любімо Україну! Вивчаємо нашу культуру та історію! Розповідаймо про наші українські традиції своїм дітям, внукам та правнукам. Та святкуймо наші рідні,тисячолітні свята!                 
           Людмила Роменська, бібліотекар Єрківської сільської бібліотеки-філіалу

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.