середу, 21 лютого 2018 р.

21 лютого Міжнародний день рідної мови!



                          
Велична, щедра і прекрасна мова,
Прозора й чиста, як гірська вода, —
То України мова барвінкова, —
Така багата й вічно молода.

            Рідна мова - це мова, що першою засвоюється дитиною і залишається зрозумілою на все життя. Рідною прийнято вважати мову нації, мову предків, яка пов'язує людину з її народом, з попередніми поколіннями, їхніми духовними надбаннями. Міжнародний день рідної мови святкують з 2000 року. Саме так вчені-лінгвісти намагаються привернути увагу людей щодо володіння рідною мовою. На сьогоднішній день людство розмовляє на семи тисячах мов.
            У 1934 році на конкурсі мов у Парижі українська мова була визнана поряд з французькою і перською як найкраща, найбагатша мова світу. За мелодійністю українська мова займає друге місце серед мов світу, поступаючись лише італійській.  Мова – це  той  інструмент , який  єднає  націю,  народність, народ до єдиного цілого. Це великий  скарб, який треба шанувати, берегти  і  розумно  збагачувати.
             Зараз  це  свято  крокує  по  всій  планеті, і кожен  громадянин  будь-якої  країни ще  більше  відчуває свою  приналежність до  свого  народу, народності ,  нації.  Світ захоплюється українською мовою, яка належить до першої трійки наймилозвучніших мов земної кулі.
            21 лютого з святковим настроєм була проведена літературна вікторина «Барви рідного слова» для учнів 5 класу Біликівського Навчально Виховного Комплексу. Масовий захід був проведений вчителем української мови та літератури Хаян Тамарою Іванівною та сільським бібліотекаром Ганженко Наталією Іванівною. Від чистого серця діти вчителя вітали та легкої праці їй побажали, щоб все в житті було гладенько, і йшло щоб все завжди рівненько. Щоб любили й поважали діти, дарували завжди усмішки і квіти. На літературній вікторині бібліотекар підготувала розвиваючі завдання,  де діти мали змогу пограти в інтелектуальні змагання «А ми мову добре знаєм», та взяти участь в конкурсі «Пантоміма», і пояснити вислови з прислів’їв та приказок «Рідна мова не полова – її за вітром не розвієш». Сьогодні декламувалися вірші українських письменників Дмитра Павличка, Павла Тичини, Юлії Косинської, Валентина Бичка, Лесі Українки, Тараса Шевченка. На книжковій виставці «Любіть рідну мову» всі бажаючі мали змогу  познайомитись  з  історією походження української мови, народною мудрістю, славетними майстрами рідного слова, з добрими порадниками та помічниками - словниками. 


На завершення був перегляд презентації «21 лютого Міжнародний День рідної мови» та звучала чудова пісня Наталії Бучинської – Краща мова єднання.
            Як  гарно  звучить  наша  рідна  мова  у  віршах,  прислів’ях, які  ніжні  й гарні  слова  і мелодія  у  пісні. Багато гарних  слів  чуємо  ми  про  нашу  рідну  українську  мову. Хочемо,  щоб  всі полюбили  її  і  ніколи  не  цуралися  рідної  мови, де б ми не були, щоб зростали  в  ріднім  краї із рідними  словами.
                Хаян Тамара Іванівна, вчитель української мови та літератури.
         Ганженко Наталія Іванівна бібліотекар Біликівської сільської бібліотеки-філіалу.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.