неділю, 18 лютого 2018 р.

Сповідь солдатських сердець




15 лютого – це не лише одне з найбільших православних свят Стрітення, але ще й скорботний день, День памяті воїнів-афганців. 29 років тому, 15 лютого 1989 року , ступаючи із сином по мосту через Аму-Дарю, генерал Громов символізував цим переходом закінчення для радянських військових афганської війни.
 "Сповідь солдатських сердець", - під такою назвою відбулася зустріч з воїнами – афганцями в Остапівській ЗОШ  I-III ступенів, підготовлена бібліотекарем  Окружко Валентиною  спільно з Будинком культури.


 Минуло 29 років, але вогонь афганської війни обпікає і досі. На зустріч до школи, по давній добрій традиції, завітали дорогі гості, воїни-інтернаціоналісти з міста Миргорода:
Кудінов Геннадій Володимирович
Кваша Микола Олексійович
Чухно Віктор Іванович
Янковий Віктор Федорович
Мірошниченко Василь Олександрович
Побережний Віктор Миколайович
Їх схвильовані виступи, затамувавши подих, слухали діти, а в дорослих на очі наверталися сльози. Хвилиною мовчання помянули загиблого в Афгані Василя  Синящока, а також Олександра Рахно, який відійшов за межу вічності вже в мирний час.
 Учасники художньої самодіяльності Будинку культури Єфрім Марія та Хміль Тетяна подарували мамам хлопців, Марії Антонівні Рахно та Ганні Яківні Синящок пісню "А мати жде."


 Филонич Олена, учениця 11 класу, так майстерно прочитала вірші про Афганістан , а Саша Сиверин заспівав пісню "Я не хочу війни", яка перекликається з сьогоденням:
"Брате мій! Я не хочу війни
Я не хочу чекати до болю
Але ж хочу на серці весни
І чарівної світлої долі."


Щирою, теплою була атмосфера на заході. Дівчата Ляшко Антоніна та Пляшник Анжела вручили воїнам-афганцям квіти, а воїни-інтернаціоналісти   привезли солодощі для всіх дітей.
До присутніх на заході звернувся  сільський голова  - Кіпрач Олексій, який подякував за організацію зустрічі, а також звернувся до афганців і сказав, що їхній подвиг в ім’я миру на землі, в ім’я щастя нинішніх і прийдешніх поколінь буде жити в віках.
 Хочеться подякувати окремо педагогічному колективу Остапівської середньої школи на чолі  з директором школи Куницею Василем Степановичем  та  з завучем Карась Ольгою Іванівною .
  Ніби підсумком були слова бібліотекаря:  "Хай вічно в наших серцях збережеться пам’ять про полеглих в Афганістані, а також ми завжди будемо  пам’ятати і підтримувати ветеранів, виявляти розуміння до тих, хто пройшов через пекло війни . Слава Вам воїни-афганці! Низький уклін!"


Валентина Окружко, бібліотекар Остапівської сільської бібліотеки-філіалу.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.