пʼятницю, 8 листопада 2013 р.

Бібліотека – територія толерантності



До Міжнародного дня толерантності



Толерантність – це терпимість до  іншої
точки зору; способу життя, визнання за
іншими права бути іншими. 
Декларація принципів толерантності


Міжнародний день толерантності — відзначається 16 листопада в усьому світі. Він урочисто був проголошений «Декларацією принципів толерантності», затвердженою у 1995 р. на 28 Генеральній конференції ЮНЕСКО з нагоди 50-річчя організації. Саме цього дня ухвалили Декларацію принципів терпимості. У ній йдеться про рівність усіх людей, незалежно від їхнього віросповідання, етнічної належності чи кольору шкіри. Ці принципи закріпили у Загальній декларації прав людини, що проголошує неприйняття усіх форм дискримінації, недопущення геноциду і покарання за нього.
Встановлення толерантних відносин – важливе завдання сучасного суспільства. І від того, як воно буде вирішене, залежить наше майбутнє.
Сьогодні поняття «толерантність» має багато визначень: це співробітництво, дух партнерства, відмова від домінування та заподіяння шкоди, терпимість до чужих думок, визнання своєї рівності з іншими це вміння різних за світоглядом, несхожих один на одного людей жити в мирі і злагоді та зберігати свою індивідуальність.
Потреба розвитку духовності, зокрема толерантного ставлення людини до свого оточення, стала у наш час злободенною. Оскільки тепер світу притаманна тотальна міграція, а люди різних рас і культур стають сусідами і партнерами, суперниками і конкурентами, тому важливою є необхідність бути толерантними, навчатися жити у світовій спільноті без конфліктів.  Толерантність – це мистецтво жити поруч з несхожими на себе людьми.
Працівники  центральної районної бібліотеки до Міжнародного дня толерантності підготували книжкову виставку «Толерантність – шлях до згоди» та провели правовий колаж «Виховання міжетнічної, міжрасової толерантності в Україні». Бібліотекарі розповіли  про традиції, погляди інших людей на прикладах світової художньої культури, літератури та мистецтва. З користувачами юнацького віку провели годину спілкування «Толерантність в нашому житті». Підлітки дізналися про історію виникнення терміну «толерантність», про людину, з чиїм ім`ям він пов`язаний, про значення цього терміну і зміст, який він несе. Завдяки проведеному заходу, молодь зрозуміла, що хоча в кожного з них є свій стиль, манера спілкування, мислення, вони мають притримуватись норм спільного життя і було б добре, щоб однією з цих норм була толерантність.
 Девізом роботи бібліотеки стали слова видатного філософа Григорія Сковороди: «Любов виникає з любові. Коли хочу, щоб мене любили, я сам першим люблю.»

Тетяна Мостова,  завідуюча відділом  обслуговування  читачів центральної районної бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.