понеділок, 25 листопада 2013 р.

Злочин без строку давності



Засідання «круглого столу» на тему: «Миргородщина в роки Голодомору»

 


80 років тому на Україні гуляла смерть. Смерть мала ім᾽я голод.  І був він ретельно спланований та штучно підготовлений владою. Тобто це був не просто голод, це був голодомор. Зрозуміти причини , через які став можливим голодомор, через які люди ставали катами і жертвами, героями і байдужими свідками, є нашим обов᾽язоком не лише перед мертвими. Це наш обов᾽язок перед нашими дітьми й онуками, яким жити в Україні. Поки немає такого розуміння ми не гарантовані, що знову не відчиняться пекельні двері. Обговорити всі причини та наслідки голодомору, зібралися працівники відділу освіти та центральної районної бібліотеки 22 листопада в читальній залі ЦРБ на засідання круглого столу, який було організовано за ініціативи заступника голови Миргородської райдержадміністрації Сергія Миколайовича Данилевського.
 На засідання круглого столу були запрошені Бер᾽якіна Н.О. – директор Миргородської централізованої бібліотечної системи, Іванова В.І. – начальник управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації, Кошляк А.Ю. – начальник відділу освіти райдержадміністрації, Карбан А.Є. – заступник голови Громадської ради при райдержадміністрації, Яремко І.Ф. – в.о. начальника відділу культури і архіву райдержадміністрації, Самохіна Л.О. – головний спеціаліст відділу організаційно – кадрової роботи апарату райдержадміністрації.
 Відкриваючи засідання заступник голови райдержадміністрації Сергій Данилевський  зазначив, що Президент України Віктор Янукович підписав Указ «Про заходи у зв'язку з 80-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні», де наголошує на необхідності належного вшанування пам'яті жертв голодоморів в Україні. Органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадськістю зроблено вже значні кроки до встановлення історичної правди, допомоги постраждалим внаслідок голодоморів. І Миргородщина  зробила внесок у розкриття прихованих сторінок історії. На сьогодні в нашім краї встановлено імена  понад 1 500  жертв Голодомору. Проте це далеко не повний список. Як свідчать очевидці тих подій, у районі голодною смертю померло близько 10 000 осіб. Ми, нащадки тих, хто уцілів у ті страшні часи, повинні розповідати своїм дітям, онукам про ті трагічні дні. Адже історія вчить:  якщо ми забудемо своє минуле, воно обов’язково повернеться. 

Змістовно Анатолій Карбан розповів про причини та наслідками голодомору, поділився спогадами  своїх дідуся та батьків. Ніна Бер᾽якіна висвітлила тему : «Великий голод 1932 -1933рр.на Миргородщині».  Акцентувала також увагу на тому ,що голодомор жахливий ще і тим, що залишилося після нього. Та найстрашніший наслідок – це втрата історичної пам᾽яті, тому ми повинні пам᾽ятати цю страшну трагічну сторінку  в нашій історії. 

Цікавим був виступ вчителя історії Савинцівської ЗОШ  Тетяни Тетерюк, вона розповіла про історію голодомору на прикладі свого рідного села Савинці. Сергій Миколайович Данилевський передав їй в дарунок книгу О.П.Джуня «Личанський табір – притулок для дітей куркулів» 1932 – 1933 років» з дарчим підписом автора. Тетяна Олексіївна доклала багато зусиль, щоб ця книга побачила світ. З цією книгою та рядом інших унікальних джерел, присвячених темі голодомору на Полтавщині , присутніх  познайомила провідний бібліотекар центральної районної бібліотеки Людмила Ігольніцина, також вона звернула увагу на інформаційні джерела,розміщені на відкритому перегляді літератури «Пам᾽ять закарбована у слові».

Підводячи підсумки засідання Сергій Миколайович сказав, що указом Президента України від 31 жовтня 2000 р.№ 1181 установлено в Україні День пам᾽яті жертв голодомору та політичних репресій, який щорічно відзначається в четверту суботу листопада. І ми, що нині живемо на цій землі, мусимо віддати їм шану пам᾽яті, бо не буде  прощення нам,якщо ми приспимо свою пам᾽ять!
«Не дай же, Боже, трагедії цій повториться,
Спаси усіх живих, і хто повинен народиться»

Ніна Бер᾽якіна , директор Миргородської централізованої бібліотечної системи.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.