середу, 27 листопада 2013 р.

СНІД – смертельна загроза людству!



До Всесвітнього дня боротьби зі Снідом


Здоров'я – одне з основних джерел радості, щасливого та повноцінного життя. Здоров'я – це стан життя і діяльності людини за умови відсутності хвороб, фізичних дефектів, психологічне, соціальне і духовне благополуччя.
Поріг ХХІ століття людство переступило з низкою жахливих хвороб. Особливо небезпечні ВІЛ і його кінцева стадія СНІД - хвороба, смертельна для людини.
 З 1 грудня 1988 року ми щорічно відзначаємо Всесвітній день боротьби зі СНІДом, з ініціативи ВООЗ, після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров’я всіх країн прозвучав заклик до соціальної терпимості і розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІД.
Головна мета Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом  — звернути увагу  суспільства на цю проблему. Вже понад чверть століття пройшло з того часу, як над нашою планетою нависла загроза соціально небезпечної хвороби.
Перші повідомлення про ВІЛ/СНІД з’явилися в США у 1981 р. З того часу кількість хворих на ВІЛ-інфекцію невпинно збільшується. Сьогодні понад 41 млн. людей живуть, будучи інфіковані ВІЛ/СНІДом. Найбільша кількість хворих на ВІЛ/СНІД — понад 80% від усіх хворих та вірусоносіїв — у країнах Центральної і Південної Африки, Південно-Східної Азії і Південної Америки. Перша п’ятірка країн, де найшвидше прогресує поширення ВІЛ — Китай, Індія, Нігерія, Ефіопія та Росія.
Проблема епідемії ВІЛ/СНІД в Україні, стоїть надзвичайно гостро. За темпами зростання епідемії ВІЛ/СНІД Україна посідає одне з провідних місць на Європейському континенті.  За оцінками експертів, до 2014 року загальна кількість ВІЛ-інфікованих громадян України становитиме від 479 до 820 тисяч.
У Полтавській області на початок 2013 р. на кожні 100 тис. населення приходилось 169 ВІЛ-інфіковних, серед яких 39 осіб — хворі на СНІД. 
Як повідомили у прес-службі Головного управління статистики у Полтавській області, протягом 9 місяців 2013 р. в області взято під нагляд 385 ВІЛ-інфікованих осіб з уперше в житті встановленим діагнозом. На обліку в закладах охорони здоров’я на початок жовтня 2013р. знаходилося 2707 інфікованих, з яких кожний четвертий — хворий на СНІД, кожний другий — був інфікований при уведенні наркотичних речовин ін’єкційним шляхом та в наслідок статевих стосунків; 220 дітей отримали інфекцію від ВІЛ-інфікованої матері.
Лікарі Полтавщини визнають: сьогодення вимагає від суспільства особливої уваги до проблем ВІЛ/СНІДу і, лише разом, спільними зусиллями ми здатні вплинути на загрозу епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні.
Кабінет Міністрів на своєму засіданні 13 листопада  2013 року затвердив Національну програму протидії ВІЛ/СНІДу в Україні на 2014-2018 роки. Завдання нової Загальнодержавної програми полягає в посиленні найбільш ефективних заходів і напрацювань попередньої п'ятирічної програми з урахуванням провідного міжнародного досвіду та експертних рекомендацій Організації Об'єднаних Націй (ООН).

Не залишились осторонь цієї  проблеми і працівники центральної районної бібліотеки  , які на передодні  Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, провели для користувачів бібліотеки інформаційно - профілактичну годину «Не загуби своє майбутнє»,  година проводилась в режимі «запитання – відповідь», акцентувалась увага на тому, що кожна людина повинна до кінця усвідомити всю небезпеку, що  несе СНІД, зробити все можливе, щоб уберегти себе і своїх близьких та рідних від страшної інфекції, толерантно відноситись до ВІЛ-позитивних людей і не забувати, що СНІД може увійти практично в кожен дім, кожну сім’ю. Для більш детального ознайомлення з даною проблемою працівниками бібліотеки було підготовлено виставку – міркування «Ворог юності – пияцтво, наркоманія, СНІД»  також  присутні ознайомилися  з книгою С. Талан «Коли ти поруч»,(Х.,2012 р.)
та переглянули в
YouTube документальний фільм «СНІД»
             І хоча зроблено багато, реалії сьогодення вимагають посиленої уваги до проблеми ВІЛ/СНІДу і залучення нових професійних та організаційних ресурсів. Але потрібно пам’ятати: єдина людина, що може вберегти вас від СНІДу – це ви самі.

 Тетяна Мостова – завідуюча відділом  обслуговування центральної районної бібліотеки      

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.