понеділок, 27 лютого 2023 р.


 Леся Українка 

Леся Українка – неймовірна особистість, талановита поетеса та унікальний національний герой. Леся Українка — наша слава, наш бренд, наша національна гордість. Які б славні епітети не вживали ми, згадуючи Лесю Українку та її творчість – вони не стануть пафосним перебільшенням. Навіть знавцям та досліджувачам її спадщини завжди вдається віднайти нові грані її діяльності. Для поціновувачів та любителів – вона неоціненний скарб та натхненник.

Бібліотеки Миргородської громади завжди по-особливому вітають своїх відвідувачів з Днем народження Лесі Українки, влаштовуючи в цей день літературні змагання, поетичні читання та епістолярні дослідження.

Так, читання вголос поезій Лесі Українки провели у Єрківській сільській бібліотеці.

  Юні шанувальниці Лесиної творчості зібралися на мовознавчий родовід: "Горить зоря її поезії над краєм", поділилися відомостями про улюблені твори, позмагалися у виразності читання та правильності наголосів, розібрали спірні моменти і взагалі приємно та з користю провели вільний час.

 У відділі Публічної бібліотеки ім. Д. Гурамішвілі Миргородської міської ради бібліотеці № 2 (мікрорайон «Личанка») 152 річницю з Дня   народження Лесі Українки відмічали літературно-поетичним моріжком:  «Хотіла б я піснею стати». В ньому прийняли участь вихованці театральної студії «Why not?» ( керівник - Марина Камінська) Центру культури та дозвілля - Алєся Жорняк та Єлизавета Вовк. 

Для всіх поціновувачів неймовірного таланту та безмежжя літературного спадку великої поетеси було організовано виставку – персоналію: «Життя  і творчість Лесі Українки», на якій зібрано інформацію про найвизначніші дати та події у її житті. 

Конкурс читців віршів Лесі Українки: «Вчитаймося в Лесине слово   іскристе» з учнями 3 класу разом з Вікторією Закаблук підготувала та провела бібліотекар Біликівської сільської бібліотеки –


Ганженко Наталія. Конкурс був не з простих, бо Лесина поезія для думаючих та читаючих. Проте юні літератори з ним впевнено справилися.

Безпосередньо в бібліотеці діє розгорнута книжкова експозиція: «Хто не жив посеред бурі, той ціни не знає силі», на якій представлена література про життя і творчість видатної жінки України.

Виставку – дослідження «Леся Українка і Полтавщина» пропонує своїм відвідувачам Публічна бібліотека ім. Д. Гурамішвілі Миргородської міської ради.

Збірник з такою назвою упорядкував заслужений вчитель України, директор «Центру дослідження історії Полтавщини» Полтавської обласної ради, знаний полтавський історик - Олександр Білоусько. Його також можна знайти на виставці серед безлічі іншої цікавої літератури про полтавську складову життя видатної інтелектуалки і письменниці.

Шахворостівська сільська бібліотека пропонує своїм відвідувачам ознайомитися з виставкою – замальовкою: «Лесю! Перед безсмертям зоряним твоїм ми низько голову схиляємо в пошані». На ній Бібліотекар – Шовкопляс Наталія Іванівна розмістила старанно відібрані та згуртовані маловідомі та цікаві факти про основні віхи життя та творчості окраси української нації – Лесі Українки.

Віршованим он-лайн парадом святкує День народження улюбленої поетеси і Кибинська сільська бібліотека, підготувавши

добірку найзнаніших Лесиних шедеврів. Вірші, вислови, цитати, які надихають, мотивують, підтримують та дають естетичну насолоду.

Леся Українка, не дивлячись на свій фізичний стан, слабке здоров'я, душевні муки була жінкою сильною і нескореною, як сама Україна. Її твори пройняті оптимізмом, вірою у світле майбутнє, прихід нової ери, яка повністю змінить світ, призведе до справедливого суспільного устрою. Можливо саме тому вона і дотепер є нашим символом і провісником.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.