середа, 22 лютого 2023 р.

 

Міжнародний день рідної мови у бібліотеках Миргородської громади

 

 

Слова росли із ґрунту, мов жита. Добірним зерном колосилась мова. Вона як хліб. Вона свята. І кров’ю предків тяжко пурпурова.

                                                                                                                                         Ліна Костенко

Ми маємо безцінний дар – одну з наймилозвучніших і найкрасивіших мов світу. Для українського народу мова завжди була одним з найцінніших скарбів. В умовах численних окупацій іноземними загарбниками, зберегти мову означало зберегти націю, зберегти нашу українську самобутність.

Саме з цією метою у Хомутецькій сільській бібліотеці було розміщено мовознавчий родовід: «Єдиний скарб у тебе – рідна мова».  

 Активні користувачі сільської бібліотеки : Стицун Аліна , Герасименко Вероніка, Лубенець Іван взяли участь у мовознавчому поетичному турнірі: «Лунай величне наше слово».


В Шахворостівській сільській бібліотеці до цієї дати організовано мовний бібліоспалах:
  «Яка багата рідна мова! Увесь чарівний світ у ній!». Він представлений розмаїттям мовознавчих   видань, довідників, збірників, рядом публіцистичних статей у періодиці, які присвячені рідній  мові, підбірками поетичних та художніх творів, афоризмів, крилатих висловів, приказок та прислів’їв. 

Біликівська сільська бібліотека порадувала своїх відвідувачів мовознавчим фото-квестом: «Якщо змалечку привчати дітей до рідного слова, то вони за власним бажанням будуть спілкуватися українською і любити Україну». 


Діти мали змогу ознайомитися з лепбуком: «Українська – мова моєї перемоги», дізналися багато нового з розділів: «вислови», «вітайся українською», «поміркуємо», «зрозуміють лише українці», перевірили свої знання розгадуванням загадок та ребусів.

Виставка – рекомендація «Рідна мова – для нас є скарб з усіх скарбів» доповнила подорож у дивовижний світ української мови.

Постійно і активно ведеться робота з популяризації української мови в Єрківсьткій сільській бібліотеці. Протягом багатьох років бібліотекар Людмила Борисівна Роменська збирає в своїй книгозбірні і молодь і старше покоління, закоханих у мову і рідне слово. Цей рік не став виключенням із правил і в Міжнародний день мови в бібліотеку завітали всі бажаючі на мовознавчий калейдоскоп «Мова барвиста, мова багата, рідна і тепла, як батьківська хата», де учасниці фольклорного ансамблю «Єрківчанка» влаштували для всіх фольклорні посиденьки «Люблю я пісню українську». 

 Для користувачів молодшого шкільного віку бібліотекар підготувала мовознавчий струмочок: «Світла і багата, мова мами й тата». Юні шанувальники рідного слова виявилися гарними знавцями українських приказок та загадок. 


Дітей молодшого віку привабили новенькі книжечки українських дитячих письменників, які вони переглянули та вибрали для читання вдома. Крім цього для відвідувачів бібліотеки підготовлена книжкова мозаїка «Розвивайся, звеселяйся, моя рідна мово! У барвінки зодягайся, українське слово!». 

Були подарунки і для самої бібліотеки. Активні користувачі Максим та Вікторія Єлізарови підготували до Міжнародного дня мови в подарунок рідній бібліотеці поетично-мовні барви: «Барвінкове розмаїття, мови рідної суцвіття».

У Петрівцівській сільській бібліотеці, було проведемо мовознавчий гравікон: «Лунай величне слово», де користувачі дізналися про історію свята, про те коли і чому виникла потреба у його заснуванні, а також грали у гру з листівками, що навчає уникати типових розмовних помилок. Звичайно ж читали улюблені вірші українською мовою та співали пісень. Крім цього у бібліотеці представлена книжкова виставка – рандеву: «Рідна мова, моя українська», яка допомагає користувачам бібліотеки здійснити літературну подорож стежками української писемності. Через представлений матеріал читачі мають змогу знайомитися з історією походження української мови, з народною мудрістю в українському слові, зі славетними майстрами українського письменства, а  також з добрими порадниками та помічниками – різноманітними словниками та довідниками української мови.

Розважально–пізнавальні мандри до Дня мови підготувала для своїх відвідувачів і бібліотекар Слобідської сільської бібліотеки. Почали подорож із бібліо-туру книжковими полицями та переглядом довідкових видань «Книги, які про українську мову знають все». Далі юних любителів українського слова чекав мовознавчий квест «Мово рідна, живи в ріднім домі».  Рухаючись вулицями: «Мовне асорті», «Грамотії» та зупиняючись на станціях «Шифрування» та 

 «Коригування» діти, виконуючи завдання гри, розгадували загадки, доповнювали приказки та старанно за алфавітом складали прізвища. Звісно ж читали вірші, розгадували шаради та співали пісень. Не відставала від гостей і пані Наталя Дорогопулько – бібліотекар Слобідської сільської бібліотеки продекламувавши своїм користувачам гумореску П. Глазового «Кухлик».

Он-лайн ракурс до Міжнародного дня мови було представлено Публічною бібліотекою ім. Д. Гурамішвілі Миргородської міської ради. Цього року Провідний бібліотекар читального залу пані Алла Федченко зробила акцент на персоні української поетеси – Лесі Українки, яка є уособленням людини, закоханої в українську мову та яка своїм творчим доробком внесла вагомий вклад в її розвиток.

Мовний калейдоскоп присвячений Міжнародному дню рідної мови пройшов і в Кибинській сільській бібліотеці. Цього дня в книгозбірню завітали користувачі різних вікових категорій. В бібліотеці для них була організована літературно-ілюстративна книжкова виставка:

«Ти наше диво калинове, кохана материнська мово», де відвідувачі мають змогу познайомитися з книгами українських поетів і письменників а також з безмежним розмаїттям довідкової літератури та книгами народно-фольклорної творчості.

Жива розмова про розвиток української мови, про її значення в самоствердженні нації, її історичне коріння, власні слова та запозичені з інших мов, а також чим відрізняється наша мова від інших та чому вона вважається однією з наймилозвучніших мов світу – була цікавою і зовсім юним відвідувачам бібліотеки і старшим. Разом з дітьми пригадали українські прислів'я, приказки та скоромовки, переглянули відеокліп «Мов джерельна вода - рідна мова моя», малювали малюнки, вітали один одного віршами та піснями.

Для усіх бажаючих та тих, хто прагне удосконалювати свої знання з рідної мови у відділі   Публічної бібліотеки ім. Д. Гурамішвілі Миргородської міської ради бібліотеці №2 (мікрорайон «Личанка») оформлений ілюстративний перегляд літератури «До мови доторкнімося серцем» та проведений мовознавчий батл «Мови нашої слова, наче музика жива». Учасники театральної студії «Why not?» Центру культури та дозвілля змагалися між собою у знанні нюансів української мови, правильній розстановці акцентів при побудові речення, знанні приказок. Щедро пересипали свої змагання піснями та декламуваннями віршів.

Мовознавчий родовід «Мова наше - серце наше» для своїх відвідувачів організувала в   Дібрівській сільській бібліотеці Супруненко Людмила Володимирівна - керівниця цього закладу, припрошуючи всіх бажаючих доторкнутися до мелодійності українського слова. 

Підводячи загальний підсумок роботи бібліотек Миргородської громади проведеної до Міжнародного дня мови приходиш висновку про очевидність істини: мова має значення. Це та рушійна сила, яка об’єднала українців і весь світ та веде до перемоги України.




Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.