пʼятниця, 17 лютого 2023 р.

 День єднання в бібліотеках Миргородської громади

 Великий народе великої країни, сьогодні важливий для нас день – день єднання нас всіх. Ми різні, різного віку, різної статі, з різних місць, регіонів, різних професій, різних знань, мов, релігій. Але об’єднує нас єдине бажання – жити в мирі щасливо, однією родиною, з дітьми та батьками. І на все це ми маємо повне право – бо ми в себе дома, ми в Україні. І ніхто не буде любити наш дім так, як любимо його ми. І ніхто, тільки ми разом можемо наш дім захистити.

Володимир Зеленський

Пан президент у своїй промові сказав ці слова, ще торік, до повномасштабного вторгнення російських військ на територію нашої держави. Сьогодні ж вони мають, для нас українців, особливе значення. Велика війна стала значущою точкою об’єднання українців довкола спільних цінностей. За останніми моніторинговими дослідженнями зросла частка тих, хто пишається своїм українським громадянством і майже до нуля впала частка тих, хто хотів би його змінити. Це найвищий показник за весь час соціологічних досліджень. За час повномасштабної навали наше єднання стало безпрецедентним.

Повномасштабна війна зачепила кожного, навіть тих, хто давно виїхав з України. Але вони не залишаються осторонь загальнонаціональної біди, регулярно надсилаючи гуманітарні вантажі, допомагаючи землякам із працевлаштуванням та матеріально.

А ще це день єднання наших союзників в усьому світі в боротьбі проти РФ.

У нелегкий для країни час бібліотеки Миргородської громади жодного дня не залишалися осторонь цієї біди. Ми допомагали чим могли і в перші дні війни і нині: з молитвою в серці ми розвантажуємо, готуємо їжу, плетемо сітки, виготовляємо окопні свічки, не забуваючи про свою безпосередню бібліотечну роботу. Бо саме вона є тим інформаційним фронтом, який веде боротьбу за думки і душі.

У Хомутецькій сільській бібліотеці була проведена поетично-патріотична композиція: «Україна бажає миру». Зібравшись у бібліотеці учасники розповіли про те, в чому кожен з них вбачає єдність українців, читали улюблені вірші, поговорили про роль бібліотеки в житті суспільства в цей нелегкий час, обговорили результати роботи волонтерських ХАБів у селі Хомутець та намітили плани роботи.

Неймовірно цікаво та оригінально приєдналися до марафону єдності у Біликівській сільській бібліотеці. Учасники клубу «Умілі рученята» разом з бібліотекарем виготовили та прикрасили літературну мапу України, а також провели літературно-історичні віражі: «Україна від гетьмана до президента». Захід був розрахований на дітей різних вікових категорій. На ньому пані Наталія розповіла про символізм цього свята, передумови та причини його виникнення. Поговорили також про атрибути Дня Єднання, помріяли про мирне майбутнє та про загальні національні цінності.

Іформ хвилинкою «Єдність дарує непереможність» білі однойменної виставки відзначали День Єднання у Петрівцівській сільській бібліотеці. Вітіліна Кропивна – бібліотекар Петрівцівської сільської бібліотеки розповідала своїм відвідувачам про історію цієї дати та про перші його традиції, наголосивши, що День єднання - молоде свято. У нього немає сформованих роками традицій, але в умовах війни воно набуло особливого сенсу - показати усьому світові, що ми сьогодні - як ніколи єдині та попри все будемо відстоювати свою незалежність і своє майбутнє.

В Слобідській сільській бібліотеці біля виставки «Україна –це ми!» створювали історичний етюд: «В єднанні наша сила, наша воля і горді тим, що українці ми». Це була майже філософська бесіда на якій спробували дати відповідь на питання «Чому це стало можливим?» та в «В який момент нашої історії ми втратили пильність та допустили ворога в нашу культуру, плани та думки?». Звичайно ж читали вірші. Тривожні. Обнадійливі. Щемні. Словом улюблені.

День Єднання в Єрківській сільській бібліотеці підготували та повели для всіх охочих учасниці клубу дозвілля «Єрківчанка» разом з бібліотекарем Людмилою Роменською, створивши музично-патріотичний вернісаж: «Тісніше станьмо, сильні духом, під прапором одним». Поговорили про те чи відрізняється духовне сприйняття свята, що проводилося торік від свята сьогоднішнього, згадали свої відчуття напередодні вторгнення російських окупантів на нашу землю, обговорили тезу про те, що саме війна зростила із українського народу справжню цілісну націю, щиро помолилися за тих, хто боронить нашу країну. Звичайно ж співали пісень про нашу волю і про нашу консолідацію.

Для юних відвідувачів бібліотеки була проведена година державності: «У серці кожної дитини живе любов до України». Діти поглибили свої знання про Батьківщину, її символи – Герб, Прапор, Гімн; пригадали народні символи України – калину, віночок, вишиванку; ознайомилися з поняттями «єдина», «незалежна». Участь саме в таких заходах спонукає дітей відчувати гордість за свою державу, робить незабутніми почуття єдності, повагу до її захисників, закликає ще більше поважати і любити свою країну, свій народ, свій рідний край.

В Гаркушинській сільській бібліотеці об’єднали День Єднання з Днем закоханих, провівши для маленьких відвідувачів арт майстерку: «Україну запалюють наші серця», а також урок справжніх цінностей: «У серці кожного із нас живе й палає Україна».

Про «Феномени єдності українців» розповідала своїм відвідувачам в меседж-інфо бібліотекар Шахворостівської сільської бібліотеки – Шовкопляс Наталя Іванівна. Вона зібрала та розповіла ненадумані історії життя простих українців (волонтерів, медиків, військових, пожежників), які не вважають свою щоденну роботу подвигом, але є взірцем самовідданості та патріотизму.

Креативно відмічали День єдання в Дібрівській сільській бібліотеці, долучившись до благодійної солодкої акції, що проводилася в приміщенні Дібрівської гімназії Миргородської міської ради. Торти, тістечка, пиріжки та компоти – всього було вдосталь. Гроші отримані від продажу смаколиків перерахували на потреби ЗСУ.

Інформаційна зона «І є держава Україна, і є її нескорений народ» діяла в Кибинській сільській бібліотеці. Нагадуючи присутнім про історію свята, бібліотекар Надія Глушко наголосила, що це свято є символом об’єднання нації та стійкості українців перед сучасними викликами та загрозами. Єднання українців на своїй землі свідчить про вияв народної волі до консолідації і самовизначення, свободи і справедливості, прагнення жити в мирі, однією великою родиною.

Ці слова можна вважати і девізом свята і підсумком життя української справжньої нації впродовж останнього року.





 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.