середа, 1 лютого 2023 р.

 

«Соборність рідної землі - основа нашої держави».

«Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західно-Українська Народна Республіка і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка» – це рядки з Універсалу про об'єдання УНР І ЗУНР у соборну Україну,  і кожен з нас чув їх неодноразово. Проте що таке соборність ми відчули по-справжньому, лише у лютому 2022. І ось уже майже рік перебуваємо у цьому стані спільності і згуртованості перед загальною великою бідою.  24 лютого минулого року ми відчули себе нацією, яка "відкинувши своє плекає суспільне", українцями, вільними гордими козаками, непереможними героями. І саме зараз, як ніколи, за більш ніж століття - з часу визначної події, ми розуміємо, що соборність України – це не лише про історію, це про наше сьогодення і майбутнє.

У бібліотеках Миргородської громади цю подію відзначають, як одну з найважливіших в історії нашої держави.

З нагоди цієї важливої історичної дати 21 січня 2023 року в Єрківській сільській бібліотеці пройшов історико – патріотичний часопис: «Соборність рідної землі - основа нашої держави».

Згадали хроніки тих днів та перечитали спогади людей, які творили історію і які на площі вітали це доленосне рішення, наголосили на тому, що історія України – не тільки предмет для вивчення, важливо її зрозуміти, осягнути причини дій, усвідомити їх наслідки, проаналізувати помилки, провести історичні паралелі та зробити правильні висновки. Звичайно ж читали вірші українських поетів та співали пісень.




У Публічній бібліотеці ім. Д. Гурамішвілі Миргородської міської ради відбувся патріотичний діалог "Народ мій виборов свободу і в цьому велич є його".

В програму заходу було включено концертні номери та цікаві розповіді про історичне минуле нашої країни, від витоків до сьогодення.  На заході спробували дати відповідь на питання – чому так сталося, що відлік сучасної незалежної України ведеться не з 22 січня 1919 року, і як діяти українцям, щоб цей відлік більше ніколи не переривався.




Всі інші бібліотеки громади також прийняли активну участь в святкуванні цієї визначної події.

В Кибинській сільській бібліотеці була проведена пізнавальна рубрика: "Соборна Україна - шлях до волі",
в Хомутецькій сільській бібліотеці організована книжкова виставка - присвята «Наш вибір, наша мрія -  соборна вільна Україна», на якій представлена література, що висвітлює тернистий шлях України до соборності. Біля книжкової виставки було проведено інформаційний код: «Моя соборна Україна знов зустрічає день новий», під час якої користувачі дізналися про становлення і розвиток українського національного державотворення, про Акт Злуки, який був глибоко історично мотивований і спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну, національну державу.
Петрівцівською сільською бібліотекою було створено відеоколаж "Одна єдина соборна Україна", а Баликівська сільська бібліотека запросила  своїх користувачів на  інформаційний калейдоскоп «В єднанні сила і міць держави». 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.