вівторок, 21 лютого 2023 р.



 "Небесна сотня" в бібліотеках Миргородської громади

Історія нинішніх подій в Україні щодня викарбовує нові імена героїв-захисників держави у книзі вічної пам’яті. Та на її сторінках назавжди залишаться спогади про тих, хто загинув під час Революції Гідності – Героїв Небесної Сотні.

Розстріл активістів Майдану є одним з найтрагічніших етапів сучасної історії України. 105 учасникам Революції гідності посмертно присвоєно звання Герой України, а троє іноземних громадян нагороджені орденами Героїв Небесної Сотні (посмертно). Це були люди різні за віком, статтю, освітою. Найстаршому – Івану Наконечному – виповнилося 82 роки, а наймолодшому – Назарію Войтовичу – лише 17.

Долучаючись до вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні бібліотеки Миргородської громади  пропонують увазі своїх відвідувачів цілий перелік різних заходів.

Неймовірного яскравий та незабутній інформаційний диліжанс "На небі біла янгольська дорога синів, що відірвались від землі", присвячений пам'яті героїв «Небесної сотні», відбувся у Публічній бібліотеці ім. Д. Гурамішвілі Миргородської міської ради. На нього були запрошені Студенти Миргородського фахового коледжу імені Миколи Гоголя Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та всі бажаючі згадати, відчути, зрозуміти, осмислити…

Цікава вікторина нагадала ті буремні дні та показала обізнаність молоді про події 2014 року.

Бібліотекар Маргарита Каймакова ознайомила присутніх з книгами, які є в бібліотеці на тему протестів на Майдані Незалежності  та «Небесної сотні». Ліричним відступом став виступ провідного бібліотекаря Алли Федченко. Вірш, який вона читала, зворушував до сліз .

 Вихованці студії танцю «Adrenalin», Центру культури та дозвілля а саме: тріо- Онопрієнко Тетяна, Музиченко Дарія, Білоус Кіра. Керівник - Анна Гирман (Дем’яненко) показали в танці події тих страшних днів.

Солістка Центру культури та дозвілля Людмила Совгиря заворожила мелодійним співом.

Театральна студія "Why not?" Центру культури та дозвілля: Анастасія Балко, Софія Богаєнко, Каріна Зайцева, Поліна Голованнік, Кіріл Сорокін, Максим Панченко та Єлизавета Вовк. (керівник Марина Камінська), створили маленьку виставу, яка передавала події тих днів.в почуттях. Словом, запланований інформаційний диліжанс провіз глядачів різними станціями пам’яті та історичними зупинками.

З метою належного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, збереженню та донесенню до сучасників та майбутніх поколінь інформації про доленосні події в Україні у Відділі Публічної бібліотеки ім. Д. Гурамішвілі Миргородської міської ради бібліотеці 2 (мікрорайон «Личанка») оформлена виставка – присвята «Небесна Сотня...Герої не вмирають» та проведена година спогадів «Небесна Сотня - дух нескореної волі». І це справді була година спогадів, втілених у образи, у роздуми, у вірші…


   Бібліотекар – Яремко Наталя Миколаївна згадала трагічні події, які відбувалися на Майдані у лютому 2014 року, проаналізувала причини масових протестів та хронологію їх розвитку. учасників театральної студії  «Why not?» допомогли у створенні атмосфери, декламуючи вірші як про лицарів Небесної сотні, так і про героїв сьогодення.

В Кибинській сільській бібліотеці було проведено інформаційний диліжанс: «І юний хлопчик в касці голубій і вчитель літній - сивий, сивий…».Чому народ піднявся на протести, що стало вирішальним поштовхом, як розгорталися події - про все це та багато іншого розповіла своїм слухачам пані Надія Глушко – бібліотекар Кибинської сільської бібліотеки.

Крім цього в бібліотеці оформлена книжкова викладка «За Україну, за її волю, за честь, за славу, за народ», яка доповнила розповідь бібліотекаря літературою, що знайомить з документальними матеріалами про буремні події лютого 2014 року та художніми книгами сучасних українських авторів з цієї теми.

Що таке революція гідності та «Небесна сотня», які цілі були у протестувальників, чому значення цих подій для нашої держави історичне і вирішальне – про все 20 лютого 2023 року говорила бібліотекар Зубівської сільської бібліотеки – Надія Олексіївна Даценко з учнями 5-6 класів Зубівської гімназії Миргородської міської ради. Захід, що підготувала та провела пані Надія носив назву «Вони загинули, щоб ми жили», мав на меті розповісти підростаючому поколінню про великих і сильних людей, які не рахуються із ціною свого життя і здатні пожертвувати ним заради рідної землі та безстрашно йти до своєї мети. Про впевненість у собі, волю до перемоги, віру в свою націю та свій народ.

З метою належного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, сприяння утвердженню в Україні ідеалів свободи і демократії, збереженню та донесенню до сучасних  і майбутніх поколінь інформації про доленосні події в Україні початку ХХІ століття у Петрівцівській сільській бібліотеці розгорнуто книжкову виставку - пам'ять  «Хто загинув за Вкраїну, буде жити у віках», на якій представлені книги, що висвітлюють події під час Революції гідності, розповідають про мужність і героїзм її учасників.

Для користувачів Біликівської сільської бібліотеки до Дня Героїв Небесної сотні було проведено інформ-досьє: «В моїй Україні сьогодні війна». Під мелодію «Пливе кача» прослухали вірші, присвячені загиблим воїнам АТО та подіям на майдані. Обговорили також причинно-наслідкові зв’язки подій на Майдані та провели паралелі між минулими та сьогоденням.     В пам’ять про полеглих за майбутнє України була відкрита виставка-реквієм «Небесна Сотня – Ангели Свободи».

Презентацією історичних відеокадрів: «Доки серця палають – герої не вмирають» та виставкою – «Майдан – простір гідності, свободи і єднання» згадували героїв Майдану у Єрківській сільській бібліотеці.


У рамках вшанування вічної світлої пам’яті жертв страшних подій лютого 2014 року в Україні, у сільській бібліотеці пройшла година пам’яті «Небесна Сотня в вирій полетіла». До книгозбірні завітали учні 8 класу Хомутецької гімназії. Вчитель історії Юлія Кузнєцова нагадала присутнім хронологію подій на майдані Незалежності у 2013-2014 роках, причини масових протестів, та розповіла про учасників Революції Гідності, які загинули у боротьбі за ідеали демократії, права та свободи людини, європейське майбутнє України та завдяки яким було змінено хід історії нашої держави.

До даного заходу у бібліотеці також було підготовлено патріотичний альманах: «Герої сьогодення – Небесна Сотня», де кожен мав змогу переглянути літературу з зазначеної теми, згадати найтрагічніші дні Революції Гідності, та їх вічно живих героїв.

Захід завершився хвилиною мовчання.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.